Атанас Атанасов: Целият демократичен свят ликува, че спряхме Лавров! Още трябва да накажем руснаците!

България отблизо

„След смъкването на ГЕРБ от власт парламентът стана прозрачна институция„, заяви пред БНТ ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

Той коментира отмяната на посещението на руския министър на външните работи Сергей Лавров в Сърбия така: Това са част от мерките, които свободният свят налага на Русия и те трябва да продължат.

 

Припомняме: България, Република Северна Македония и Черна гора отказаха да отворят въздушното си пространство за самолета на Лавров.

 

Според него има дисбаланс в броя на руските и българските дипломати. В Русия ние имаме 17 души, а те имат около 150 у нас. Атанасов се обяви за отстраняването на този дисбаланс

По думите му никой не е припознал информацията за български вариант на закона „Магнитски“ и такъв законопроект няма.

„Нямам притеснения финансовият министър да има правомощия, за да защитава фиска на държавата. Има интерес от определени политически сили персонално да атакуват финансовия министър, той не е удобен на определени части от опозицията“, допълни ген. Атанас Атанасов.

Според него е необходима проверка в службите за сигурност за лоялност на служителите.

Има ситуации, в които се вижда, че българските служби не са ефективни по отношение на противодействието на руското разузнаване у нас и причините са комплексни. КПКОНПИ е важно да започне да работи, управлението на Борисов беше генератор на корупция, важно е да бъде създадено законодателство, което е в съответствие на Конституцията и не нарушава човешките права“, добави ген. Атанас Атанасов.

 

Той се обяви срещу това КПКОНПИ да може да използва специални разузнавателни средства, същото се отнася и за прокуратурата.

„Кое налага КПКОНПИ да използва специални разузнавателни средства. За мен е интересно, кого те подслушват и защо. Това правомощия е дадено на КПКОНПИ, за да бъдат обслужвани политически бившите управляващи“, каза Атанасов и подчерта: това правомощие не трябва да съществува.

 

„Прокуратурата е част от съдебната власт, а тя се е превърнала в специална служба. Специалните служби са подчинени на изпълнителната власт и подлежат на парламентарен контрол, а прокуратурата – не“, добави той.

Той поясни, че противоречията в коалицията трябва да бъдат решени чрез публичен дебат и консултации.

Тази седмица се очаква да бъде внесен законопроектът за актуализация на бюджета. Една голяма част от средствата ще помогнат да бъдат преодолени последиците от войната – инфлацията и ръстът на цените на горивата. Държавата трябва да се погрижи за компенсации на българския бизнес и да подпомогне икономиката. Да, това ще стане малко по-късно през тази година“, заяви той.

Според него трябва да бъдат увеличени и пенсиите, защото пенсионерите няма как да посрещат своите разходи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *