Андрей Райчев: Всички партии си играят с огъня. Вървим към президентска република

България отблизо
Всички партии в момента си играят с огъня. По естествен път вървим към президентска република. Това каза в ефира на Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

По думите му съдбата на кабинета на Трифонов е въпрос само на едно движение на Борисов. „Депутатите на ГЕРБ вдигат ръка в парламента и кабинетът на ИТН е на власт. В следващия момент не вдигат ръка и ИТН падат от власт. С предложението си за кабинета Трифонов възстанови субектността на Борисов“, убеден е социологът.

 

Райчев никак не би се изненадал от подобен ход, който би бил напълно в стила на Борисов. Той припомни, че не веднъж сме били свидетели на такива обрати в позицията на бившия премиер.

 

„Много рано отпразнуваха победата, че Борисов го няма. И в момента се намираме в ситуацията „аха – аха да го няма Борисов“ и в крайна сметка това не се случва“, посочи Андрей Райчев, който направи аналогия и с развитието на противопоставянето между ГЕРБ и БСП.

 

Според него ИТН е в ситуация със собственото си ръце да удушат собственото си бебе.

 

Един от проблемите с ранното представяне на номинациите за министри на ИТН Андрей Райчев вижда в това, че сега всички са се съсредоточили върху фигурата на Николай Василев – предложен за премиер, след което оттеглен. „Всъщност това, което Слави Трифонов предложи, е един кабинет от зам.-министри – може да притежават експертиза, но не са политици. Идеята, че специалист ще ни оправи, ако е на власт, е принципно погрешна“, отсече Райчев.

 

„Напълно е възможно, дори и кабинетът на ИТН да мине, т.е. да получи подкрепа първоначално, във всеки един момент да се озовем в пред още едни избори и да правим избори 2 в 1 – парламентарни и президентски“, добави анализаторът.

Tagged

2 thoughts on “Андрей Райчев: Всички партии си играят с огъня. Вървим към президентска република

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *