Александър Маринов отряза Борисов: Президентът не е политическа акушерка!

България отблизо

Президентът Румен Радев няма да участва в съставяне на правителство, нито ще бабува на този процес, както са правили други президенти в миналото. Това заяви настоящият съветник на премиера и бивш председател на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов по БНТ.

Той изтъкна, че е възможно държавният глава да свика парламента и преди Великден – на Велики вторник или Велика сряда.

Проф. Маринов изрази съмнение в желанието на основните политически сили да управляват в тежката ситуация, в която се намираме в момента.

„За да се състави правителство, трябва много голяма смелост, готовност да се поеме риск, защото това би било много рисковано политически и изисква и политическо майсторство, защото има много неща, които да се изпипат. И всичко това, ако допуснем, че основните участници в процеса имат желание да управляват – нещо, в което не съм сигурен“, изтъкна той.

Според проф. Маринов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прави нереалистични предложения, протягайки ръка към ПП-ДБ и президента Румен Радев.

„Борисов не само е опитен политик, той е и хитър политик и човек, който умело използва инструментариума на интригите, което не го казвам с лошо – това също е част от инструментариума в политиката. Той предлага неща, които много добре знае, че няма да се случат и затова ги предлага с такава щедрост, включително и към ПП-ДБ.

„Президентът не предлага министри. Той назначава свое служебно правителство, провежда консултации и връчва мандати. Той не участва и няма да участва в съставяне на правителство, нито ще бабува на този процес, както назад в годините правиха някои президенти“, посочи Маринов.

Той изтъкна, че няма как преговорите за правителство да се разделят от преговорите за политики – нито е реалистично първо да се преговаря за кабинет, а после за политики, каквото е предложението на ГЕРБ, нито да се преговаря за политики, но не и за правителство, каквато е позицията на ПП.

Проф. Маринов не очаква ГЕРБ да предложи Бойко Борисов за министър-председател. Очаква неутрален кабинет, подобен на проектоправителството „Гарбовски“. Самият факт, че Борисов ще води преговорите, обаче, поставя в неудобна ситуация „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които са заявявали, че отказват да работят с личността му.

Александър Маринов вижда напрежение в новата коалиция ПП-ДБ.

„Ситуацията с „Демократична България“ е неясна, не бих искал да гадая. Изглеждат правдоподобни две обстоятелства – напрежение със сигурност има, резултатите не оправдаха очакванията, а преференциите доста пренаредиха листите, което е риск, особено за нова коалиция.

Имам чувството, че вече има едно закъсняло замисляне какви ще са последиците за двете партии от тази коалиция. Имам чувството, че сега има опасения по-нататък как ще се развият нещата. Защото не можем да отречем, че позицията на „Продължаваме промяната“ е 100-процентов израз на най-радикалната част от техните избиратели. Вероятно има и друга част от избирателите, които разсъждават иначе. Сега „Демократична България“ си задава въпроса дали няма опасност да я претопят в тази бъдеща коалиция, да излезе колебаещата се част, склонна на недопустими компромиси. От друга страна, те си дават много добре сметка, че който се е съюзил с ГЕРБ, е загинал“, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *