Ще мине ли кабинетът „Николов“? Възможен е и вариант за правителство само с гласовете на ИТН, или…

България отблизо
Днес „Демократична България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и БСП проведоха допълнителни консултации, на които „Има такъв народ“ представи официално проектокабинета си. Ако тези три политически сили подкрепят състава на кабинета в пленарна зала – мнозинството зад правителството е сигурно. Общият брой на гласовете на партията на Трифонов, на ИСБГНИ, ДБ и на БСП е 148 – много над нужните 121 гласа.

Сметките показват обаче, че е възможно излъчване на кабинет и без някоя от тези политически сили, ако част от депутатите не влязат в зала и кворумът падне.

 

Кворумът е 240 депутати, ако например групата на ДПС не се регистрира – кворумът ще падне на 211 народни представители и тогава за мнозинство ще са необходими не 121, а 106 гласа.

 

ГЕРБ вече обявиха, че ще участват във вота и ще гласуват против. Депутатите на ИТН, ИСБГНИ и БСП са общо 114 от необходими 106 за мнозинство и при това положение правителството би било избрано и без гласовете на ДБ. Този вариант обаче е възможен, само ако ДПС не участват в гласуването за ново правителство.

 

При друг възможен сценарий – ако депутатите от „Демократична България“ не влязат в зала за гласуване на правителство – кворумът би паднал на 206 души и тогава за мнозинство биха били достатъчни 104 гласа.

 

Отново ИТН, ИСБГНИ и БСП разполагат с повече от необходимия брой гласове – 114 от 104 и дори не е необходимо всички те да подкрепят кабинета, за да бъде одобрен.

 

Възможен е и вариант за правителство само с гласовете на „Има такъв народ“, но в такъв случай групите на БСП, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ не би трябвало да се регистрират.

 

Тогава кабинетът би минал със 65 гласа за партията на Трифонов, срещу 63 за ГЕРБ.

Зевзеци обаче веднага изчислиха, че ако никой не влезе в залата, а само кандидат-министрите, пак не е ясно дали ще гласуват всички за себе си и ще има пълно мнозинство.

Tagged

1 thought on “Ще мине ли кабинетът „Николов“? Възможен е и вариант за правителство само с гласовете на ИТН, или…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *