Шефът на КЕВР скочи срещу Кирил Петков: Нищо не разбира! Пречи да се увеличи цената на тока и хората да си плащат колкото трябва!

България отблизо

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен, а рязкото им поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%.Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред БНТ.

По негови думи, ако е имало временно намаляване на ДДС в енергийния сектор, токът е щял да поскъпне с 1% вместо с 11%, а парното – с 3% вместо се 13.
С изкуственото задържане на цените Иванов очаква рязко поскъпване след изтичането на мораториума.

Инженер Иван Иванов заяви, че Кирил Петков трябва да зачита институциите и да не се меси в работата на регулатора. И че министър-председателят изнася информация, която не е потвърдена от регулатора. Иван Иванов обвини в некомпетентност Кирил Петков и го призова да не спекулира с цените на тока и газа.

„Поради липса на информираност и преднамереност към Комисията, не съм съгласен да се уронва престижа с непроверени твърдения“ – Иванов е категоричен, че регулаторът е независим и не се влияе от това дали правителството подава оставка или встъпва в длъжност.

Според него в момента потребителите са поставени в неравнопоставена ситуация, защото за хората, които се топлят на газ или на дърва, цените продължават да растат.
Председателят на КЕВР е сезирал Европейската комисия и очаква реакция относно въведения мораториум. Той отхвърли обвиненията, че във вдигането на цените от последните месеци има политически мотиви.

„Във всичките си действия през тези години, в които аз съм бил начело, КЕВР е защитавала обществения интерес – комисията да е арбитър и да отчете интересите както на производителите, така на потребителите и на търговците – така че потребителите да могат да плащат сметките си, а производителите да получават достатъчно, че да бъдат стимулирани да работят.“ – изтъкна Иван Иванов

Той допълни, че ако КЕВР не е използвала регулаторните си механизми, токът през декември е щял да поскъпне с 64%, вместо с 11%, а парното – с 50%, вместо с 13%.
Иван Иванов призова за спешно решение на проблемната ситуация, в която в момента се намират топлофикациите и ВиК-дружествата. Те купуват скъпа електроенергия, но не могат да я фактурират на реални цени чрез сметките за парното и водата заради въведения мораториум. Това може да доведе до фалити, изтъкна той.

Иванов допълни още, че КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава по предложение на „Булгаргаз“, проверявайки дали предложението съответства на договорите с външните газови доставчици.

Според него цената на синьото гориво ще намалее значително, ако България успее да договори по-големи количества азерски газ.

В личен план Иван Иванов сподели, че след избора на нов председател на КЕВР, планира да се оттегли от обществената дейност и да започне да посвещава повече време на съпругата си.

Tagged

1 thought on “Шефът на КЕВР скочи срещу Кирил Петков: Нищо не разбира! Пречи да се увеличи цената на тока и хората да си плащат колкото трябва!

  1. А тези -сливи ли имат в устата си, че не могат да влязат в разговор с Правителството и да кажат за ДДС-то – преди да се стигне до Мораториум !? Нали мислели и за гражданите !? Май изобщо не им пука за гражданите Загриженият човек(или институция) -Не правят така !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *