Честито! Ритнаха ветото на президента и самолетите вече са наши! Ще ги платим, а дали ще ги получим, не е ясно

България отблизо

Законът за ратифициране за международните договори за закупуването на изтребители F-16 блок 70 е повторно приет. „За“ гласуваха 204 народни представители, „против“ – 73 и само трима се „въздържаха“. Дебатите за ветото продължиха повече от 2 часа с бурна дискусия от страна на управляващите и опозицията. 

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство от повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Президентът върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите на му са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.  Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли.

Припомняме, че президентът сложи вето на сделката и поиска по-голяма прозрачност в договора.

В същото време Румен Гечев каза, че гаранционните условия, условията по рекламация са формулирани преимуществено за американската страна.

Че стандартните условия по договорите са определени едностранно и не подлежат на промяна по искане на българската страна“, каза още народният представител от БСП.

Че правителството на Щатите може едностранно да променя условията по договора“, допълни още проф. Гечев по отношение на заключенията на работния екип ВВС. Според него цената е твърде висока. „Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите“, допълни Гечев. 

„Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ?“, попита още Румен Гечев.

И стана ясно, че пак сме прекарани.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *