Цвета Караянчева: Защо президентът вика ГЕРБ, а говори, че ще опорочим изборите?! Не знае ли, че изборите не се правят от нас?!

България отблизо

Въпреки големите си различия с президента, от ГЕРБ се отзоваха на поканата му за консултации относно подготовката за провеждане на избори по време на COVID-19. Но не направиха това за добро.

Управляващата партия изпрати при Румен Радев няколко свои представители, сред които председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Срещата започна точно в 9.30 ч.

Това е поредният кръг консултации на „Дондуков“ 2, които Радев инициира. Най-напред той поиска среща със здравния министър и Националния оперативен щаб за COVID-19. Разговаря и с други експерти в областта на науката.

Проведоха се срещи и с извънпарламентарните партии, за да се види и тяхната нагласа за предстоящите парламентарни избори.

Президентът разговаря и с Централната избирателна комисия (ЦИК).

Започна преди малко и срещата с ГЕРБ. Но…още в началото Цвета Караянчева потърси конфронтация с президентството, започвайки да каканиже, че то участва в говоренето, как изборният процес може да бъде опорочен. Тя предупреди, че изборите в България не се правели от партия ГЕРБ, а от „институции, които си взаимодействат една с друга“. Само че не каза, че тези „институции“ са под контрола на ГЕРБ, както всичко в страната.

Тя припомни още, че по времето на управлението на ГЕРБ е направен изборът на Румен Радев.  Но не каза, че тогава герберите просто не можаха да осъществят никакви манипулации, заради огромния народен вот в подкрепа на Румен Радев.

„Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите ще има измами бие върху доверието към институциите. За съжаление, г-н президент, Вие също участвате в такова говорене. Има координирано усилие за подкопаване доверието към избирателния процес“, заяви Караянчева. Но забрави да обясни как става така, че при катастрофално ниския рейтинг на партията ГЕРБ и на нейния председател/премиер, ГЕРБ винаги побеждава и е водеща партия на изборите. Това е „феномен“, който има само едно логично обяснение. И тъкмо него огласи президентът Радев.

Въпреки че още преди Нова година Румен Радев лансира датата 28 март за провеждане на вота, днес политолози, близки до ГЕРБ смятат, че тази дата може да бъде изместена за април. Някои от тях дори очакват изборите да са по-нататък във времето, през май. Основната причина за такова отлагане, според тях, би била успокояване на обстановката с разпространението на коронавируса чрез ваксинирането на българските граждани.

Tagged

2 thoughts on “Цвета Караянчева: Защо президентът вика ГЕРБ, а говори, че ще опорочим изборите?! Не знае ли, че изборите не се правят от нас?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *