Цацаров съди Кирил Петков и Бойко Ноев заради…Русия

България отблизо

Бившият председател на КПКОНПИ и настоящ прокурор във ВКП Сотир Цацаров е завел гражданско дело срещу премиера Кирил Петков, съобщава „Сега“.

Цацаров претендира да получи 15 000 лв. обезщетение за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, който гласи, че „всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното“.

Според бившия главен прокурор, министър-председателят му е причинил вреди на 14 януари, когато се включи в новините на bTV, за да съобщи, че е отнет достъпът му до класифицирана информация. Цацаров обяснява в исковата си молба, че премиерът е внушил, че той е подал оставка като шеф на КПКОНПИ заради отнетия допуск. Всъщност обаче не било така, защото той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна тайна.

„На 14 януари 2022 г., в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация, подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на агенцията Станислав Станчев. Час и половина преди това, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков обяви отнемането на достъпа с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. По този повод публикувах своя позиция, която поддържам изцяло“, заявява тогава Сотир Цацаров.

Потвърждавам още веднъж, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което имам като бивш съдия и главен прокурор към Агенцията и към служителите в нея, добавя още бившият шеф на КПКОНПИ.

От неговите обяснения се разбра, че поводът да остане без допуск е скандалът „ЦУМ-гейт“. Цацаров поиска и прокуратурата да го провери, заради думите на премиера Кирил Петков, че „има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“. Прокуратурата го стори със завидна бързина и отказа да го разследва.

Справка в деловодните регистри показва, че тази искова молба е оставена без движение в края на миналата седмица. Съдът е дал едноседмичен срок на Цацаров да отстрани пропуски в нея. Като например това, че не е посочил адреса на Бойко Ноев, а очаква съдът да го издири служебно. Не е платил и държавната такса от 80 лв.

Цацаров е завел дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев. Поводът е интервю на Ноев пред bTV, в което той казва, че „Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руския „Турски поток“, спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция – всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *