Херо Мустафа издаде защо Борисов се срещна с нея тайно! Причината просто не е за вярване!

България отблизо

Държим на прозрачността и особено в този случай искаме да има прозрачност към всички“, заяви американският посланик Н.П. Херо Мустафа на среща с български журналисти след обявяването на санкциите от Държавния департамент  и министерството на финансите на Съединените щати.

 

„Това е много важно за нас и знаете, че при администрацията на президента Джо Байдън искаме да сме много открити към медиите. Благодарни сме, че в срещата ни прие да се включи Пол Ейхърн. Денят е много важен, днешните действия са много важни.“,  каза още тя.

 

Пол Ахърн,  високопоставен служител в Министерството на финансите на САЩ, специализиран в борба с измамите заяви:.

“Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента“.

Фокусът ни е върху корупцията, коментира Херо Мустафа .

“Не сме се срещали с главния прокурор Гешев. Засега не е в нашия дневен ред“, заяви американският посланик.

 

Засега няма ясно оценка какви активи ще бъдат замразени в САЩ. Пол Ахърн няколко пъти отказа да отговори на въпроса колко време е отнело проучването преди американското правителство да вземе това решение. „Ние ще поканим всички юрисдикции, които имат подобни закони, да се присъединят към нас в тези действия“, обясни Ахърн и допълни: „Тези санкции са създадени, за да променят поведение. Този, който не иска да попада под ударите на тези санкции, трябва да го знае. Всеки, който си има работа с тези компании или хора, рискува да попадне под ударите на санкциите“, каза Ахърн.

 

„Искам да подчертая какво сме направили досега. (В нашия списък) Имаме съдия, бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник“, каза посланичката.

 

В отговор на въпрос какъв сигнал САЩ отправят към българския политически елит, посланик Мустафа обясни: „Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция. Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията“.

 

„Днешният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона „Магнитски“, заяви Ахърн. Той добави, че САЩ са готови да работят с България за финансова прозрачност и са разговаряли с регулаторните органи да предупредят за рисковете от това да правят бизнес с тези корумпирани лица и техните компании. Засега не става ясно колко време е продължило разследването, като за него са били използвани различни източници.

Херо Мустафа остави без коментар посещението на Борисов късно снощи в резиденцията й. Отговорът й обаче е ясен.

Каквото и да е поискал Борисов, то не е било уважено и е бил любезно изпратен да си ходи.

На това се дължи и мълчанието му днес.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *