Хампарцумян шокира: Ни си теглете парите от банките, те им трябват!

България отблизо
Има спекулативно надуване на цените, но няма съмнение, че инфлацията удря отделно работещите и хората с фиксирани доходи. Масовото купуване на апартаменти не е изход от инфлацията. Апартаменти трябва да се купуват от хората, на които им трябва и тези, които могат да си го позволят. Това обясни в ефира на Българската национална телевизия банкерът и финансов анализатор Левон Хампарцумян.

„Инфлацията е неизбежна, трябва да се надяваме да е умерена и разтеглена във времето. Има някои неща, които спекулативно, сезонно се раздуват“, поясни той.

 

„Банките трябва да функционират добре, защото иначе ни чака катастрофа. Те работят с около 20% собствен капитал, а всички останали пари, с които оперират, са наши. Ако изчезнат, означава да бъдат заместени от верига от change бюра, някакви торби с пари под дюшеци и т.н. Банките са огледало и функция на представянето на съответната икономика. Те ще имат работа в добри и лоши години. Ключът на Плана за възстановяване е не, че парите ще минат през банките, а за какво ще се използват“, обясни още Хампарцумян.

 

„Ако човек има повечко пари в банка, е на загуба, но това е временно. Защото икономическа криза в момента технически няма. Има обаче техническо пренареждане на веригите за доставка, за производство“, уточни банкерът.

 

Според него ще се преструктурира зависимостта на Запада от Китай и Югоизточна Азия. В момента в Китай има енергийна криза, защото са решили да позеленеят набързо, а икономиката не е готова, което забавя производството.

 

„Зелената сделка изкуствено прави използването на фосилни горива по-скъпо, за да стимулира другото. За да станеш зелен, първо трябва да си забогатял, за да можеш да си позволиш тези неща“, допълни финансовият анализатор.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *