Хаджигенов и Манолова: Подкрепяме Радев за втори мандат и даже искаме да направи партия. Само така ще излезем от кризата!

България отблизо

„Ако се случи, проектът около Кирил Петков и Асен Василев, това ще е много по-добро от „Има такъв народ“ (ИТН), доколкото политическото поумняване там е факт преждевременно. Докато в ИТН втори пореден парламент там е тотален провал, там дори няма заченки на политическо поумняване“, това заяви Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) пред Георги Любенов в „Денят започна“ по БНТ.

На въпрос дали бъдещата конструкция на властта ще е ИБГНИ, „Демократична България“ (ДБ) и партията на Петков и Василев, Хаджигенов отговори: „За да направим нещо смислено като парламент, има нужда от нещо смислено преди парламента, така че защо не, това е една добре звучаща възможност към този момент“.

„Трябва наистина хората да имат перспектива, увереност и надежда, че в следващия парламент формациите на промяната ще бъдат първа политическа сила“, коментира и Мая Манолова. „Провалените мандати и липсата на правителство са си отговорност на партиите, които получиха мандатите – ИТН, ГЕРБ и БСП“, каза тя.

„Ние дадохме висока оценка на работата на Петков и Василев. Те са хора с капацитет, които имаха възможност да се докажат в служебното правителство. Те са и министрите, които продължиха най-ясно работата на комисията по ревизията в предходния парламент“, каза Манолова.

Хаджигенов поиска още една седмица работа на 46-ото Народно събрание (НС). „Има значение парламентът да работи още една седмица – ако трябва, няма да си тръгваме въобще, но имаме нужда, за да се приемат законите“, обясни той. Манолова даде пример, че трябва да се приеме закона за закриване на спецправосъдието.

„Бяхме първата формация, която подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат“, категорична бе Манолова.

„Ние отказваме да играем политически игрички, не правим политика на всяка цена“, отговори Хаджигенов на въпрос дали ИБГНИ биха издигнали Манолова за кандидат за президент, за да ги дърпа и към парламента.

„За 20-ина заседания този парламент направи това, което партиите не направиха за 12 г. – преизчисляване на пенсиите и повишаване на майчинството, подкрепа за бизнеса“, изброи тя.

„Ако мандатът беше в ИБГНИ, щеше категорично да е различно. Щяхме да направим правителство, дали щеше да мине през парламента е друг разговор“, коментира Николай Хаджигенов. „Ние, които не идваме от политиката, показваме как трябва да изглежда истинската политика“, коментира той.

„Този въпрос ще се изясни в съда“, коментира Мая Манолова на въпрос за скандала около Татяна Дончева и твърденията на Тошко Йорданов, че е предлагала подкуп от 500 хиляди, за да разцепи групата на ИТН.

„Истината ще стане ясна в съда, ние сме сигурни, че това е спекулация“, коментира Манолова.

„Сега, когато спецсъдилищата бяха на една ръка разстояние от закриване, спецпрокуратурата се задейства незабавно по този казус“, видя връзка Манолова.

„Всичко това е страшна тъпотия, независимо от коя страна го гледате“, коментира пък Хаджигенов.

„Подобни разправии изгарят мостове. А в момента, за да направим истинските реформи и да отговорим на очакванията на хората, че ще променим съдебната система, ще модернизираме страната, те очакват обединения. Когато става въпрос за принципни позиции, естествени партньори в НС бяхме ДБ, ИБГНИ и ИТН. Така че скандалите помежду ни не работят за това реформите да се случват и държавата да се промени“, коментира Манолова.

„Основата на следващата коалиция ще са две граждански сдружения“, обясниха Манолова и Хаджигенов на въпрос за сдружението, което бе създадено от адвоката и колегата му Арман Бабикян – „Ние идваме“.

„Хората имат нужда от идентификация, отдавна бяхме решили да направим такова сдружение, използвахме годишнината от кървавата сряда – 2 септември, за да го направим, чакаме регистрация“, обясни Хаджигенов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *