Туристическият бранш иска спешна реакция от Румен Радев и Бойко Борисов за руските туристи!

България отблизо

Полетите между България и Русия до края на май официално са прекратени. Все още под въпрос са курсовете през юни, юли и август, но ако българската страна не реагира с постъпки в рамките на 3-4 дни, няма да има руски туристи, защото страната ни рискува да бъде включена в указа на руския президент Владимир Путин като вражеска държава.

 

Това заявиха представители на туроператорския сектор, цитирани от „Труд“.

Документът предстои да бъде подписан до 11 май и ако страната ни намери място в него, не можем да се надяваме на гости от Русия не само до края на лятото, а и през следващите години, притеснени са от сектора. Затова най-големите туроператори, които оперират на пазар Русия и републиките от региона, написаха отворено протестно писмо, адресирано до премиера в оставка Бойко Борисов и министрите от кабинета му – Марияна Николова и Костадин Ангелов, както и до президента Румен Радев, който скоро ще обяви служебния си кабинет.

„Външната ни политика е твърде крайна и спорът, който се разразява е в ущърб на туристическия сектор… Несериозно е европейски гиганти, като Франция и Германия, да пазят неутралитет в този скандал, а България, да е първа в редиците на страните, които са против Русия“, се казва в писмото. Фирмите са категорични, че „след като България обвини Русия в шпионаж, всички полети – чартърни и редовни за България бяха отменени“, като информацията им е от партньорите им превозвачи и руски туроператори. „Много молим за предприемане на спешни мерки и решение така, че външната политика на МВнР да не засегне бизнеса! Очакваме от Вас да ни информирате, по какъв начин българските власти, ще съдействат за възстановяване на руските полети към България!“, се казва още в писмото.

Според представители на руския превозвач S7 последните полети от България през май ще се осъществят на 9-ти. Превозвачът твърди, че спирането на полетите се дължи на забрана от българска страна. В същото време обаче отказват да презаверяват билетите за отменените полети през май за по-късни дати през лятото и предпочитат да върнат парите на своите клиенти. Резервационната система Амадеус, с която работят агентите с акредитация за продажба на самолетни билети, също към момента не показва актуални полети между България и Русия след 10 май, за които могат да се резервират или купят билети.

През юни са планирани близо 180 полета между морските ни летища и Русия. Всяка година обаче се резервират слотове, а числото на реално платените курсове се различава драстично. Компаниите във всеки момент могат да се откажат от плановете си и да не платят заявените курсове.

Докато имаше планирани полети консулските ни служби в Русия не издаваха визи, сега започват работа, но пък въздушните курсове са под въпрос, притесняват се от бизнеса. Изключително разтревожени сме от случващото се и независимо дали става въпрос за политически или търговски игри, накрая страната ще загуби милиони, обясниха туроператори.

Tagged

2 thoughts on “Туристическият бранш иска спешна реакция от Румен Радев и Бойко Борисов за руските туристи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *