Тома Биков: Ние имаме пет кандидатури за премиер, а опонентите ни нямат нито една! Дори Слави Трифонов едва ли ще се кандидатира!

България отблизо

„Господин Станислав Трифонов трябва да излезе и да каже какви са програмните му предложения. Би било жест на политическа отговорност самият той да се кандидатира за министър-председател“.

 

„Защо да е странно това – нормално е лидерът на втората политическа сила да е ръководител на кабинета“, заяви Тома Биков.

„В момента ние имаме готовност да предложат състав и структура на правителство и най-вече готовност за краткосрочна и дългосрочна програма за управление. Готови сме да обсъдим кандидатурата за премиер на Слави Трифонов, ако се кандидатира за такъв.  ГЕРБ ще предложи кабинет, в който премиерът Бойко Борисов няма да е начело“, уточни още Биков.

„Изборите не отменят ситуацията, а ги спечелихме с над 8% разлика“, похвали се той.

„ГЕРБ са готови да подадат ръка на всички политически сили в настоящия парламент, без да отстъпят от тяхната философия на програма и да възстановят политическия диалог. ГЕРБ са готови да носят отговорност, ако има такава ситуация, но ако няма ще искат да знаят кой носи отговорност оттук нататък.

Един от въпросите, който би трябвало да бъде обсъден е кой ще бъде министър-председател. В ГЕРБ имат всякакви варианти – правителство от политици от ГЕРБ и други партии, сформиране на правителство от по-неполитически лица, така че имаме всички варианти пред себе си“, уточни Биков.

Той изтъкна, че в тази ситуация от ГЕРБ виждат категорични изказвания и след изборите, че не биха приели Борисов за премиер.

„За него (за Бойко Борисов) това не е самоцел да бъде министър-председател, както и в този случай. Ние сме готови да положим всички усилия да се съставим правителство, но ако не успеем, ние ще обявим, че излизаме в опозиция“, изтъкна Биков.

Според него ГЕРБ може да бъде в опозиция и са напълно готови за тази роля.

„Ако възникне ситуацията на политическа криза в България, то икономическите последствия от коронавируса ще бъдат големи и напрежението в обществото ще се увеличи“, предупреди Тома Биков.

По думите му от ГЕРБ очакват от следващите партии да положат усилия да съставят правителство.

„Ние не на всяка цена искаме да бъдем в управлението“, посочи той.

Тома Биков не вижда да има преговори, разговори и спекулации за евентуален кандидат за министър-председател и съставяне на кабинет.

Биков е убеден, че няма да има служебно правителство, като няма нищо против да има ревизия на Министерски съвет.

„Президентът е активен участник в създаването на тази политическа ситуация. Той ще носи отговорност в момента, в който ние не успеем да съставим правителство“, подчерта Тома Биков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *