Тежки санкции! В Канада спират да продават руска водка

България отблизо

Канадските магазини за алкохолни напитки започнаха да махат от рафтовете си руска водка и други руски алкохолни напитки, предаде Ройтерс, цитирана от bg-voice.com. Канада е внесла алкохол в размер на 3,78 милиона долара от Русия през миналата година, според данни на Статистическия институт.

Междувременно Канада обяви трети пакет от целенасочени санкции, визиращи по-специално президента на Русия Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров, но също и режимът на Беларус, предадоха световните агенции. Новината съобщи канадският премиер Джъстин Трюдо.

“Незачитането на президента Путин на свободата, демокрацията, международното право и човешкия живот трябва да имат последствия”, каза Трюдо.

Той подчерта, че светът е действал по един безпрецедентен, единен и координиран начин спрямо, както той се изрази, сериозната грешка на Владимир Путин. За Путин той каза, че това е един от хората, които носят най-голяма отговорност за убитите и за разрушенията в Украйна.

“Човешката цена на тази криза е огромна. Светът е свидетел на трагични сцени на бомбардировки и на масово преселение, президентът Путин предизвика бежанска криза в Европа”, подчерта Тюрдо.

Освен срещу Путин и Лавров, Канада въвежда и санкции срещу началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов.

Така Канада се присъедини към ЕС, Великобритания и САЩ, които решиха да включат в обхвата на санкциите си и Путин. Отава налага санкции и на 57 души в Беларус, заради това, че беларуският режим е улеснил руската инвазия в Украйна.

Канада има и 3400 военни, които са в състояние на тревога за евентуално разполагане в Европа, но НАТО все още не е поискала това от страната, поясни пък канадската министърка на отбраната Анита Ананд.

В четвъртък Канада санкционира 58 руски физически лица и компании и суспендира всички разрешителни за износ за Русия. В началото на седмицата Отава обяви първи пакет от санкции – забрана за трансакции със сепаратистките територии в Украйна, санкции срещу руски депутати и банки и забрана за канадците да купуват руски дългови облигации

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *