Татяна Дончева: Хората очакват от нас да работим, а някои даже не знаят защо са в парламента!

България отблизо

Не сме ядосани. Защо трябва да се говори, когато няма какво да се каже. Смятам, че в политиката умението да мълчиш е толкова ценно, както и умението да говориш. Обществото иска някой да им каже , че въпросът ще се реши тази нощ, докато те спят. Аз не мога да кажа такова нещо. 

Така коментира в „Лице в лице“ преговорите с „Има такъв народ“ по съставянето на правителство Татяна Дончева, заместник-председател на парламента и лидер на ИБГНИ.

По думите ѝ, ИГНИ и ДБ нямат обща стратегия за разговори с ИТН.

„Няма никакво усилие. Има развитие на някакъв сюжет в отношенията между ДБ, ИТН и и ИБГНИ. Тоя сюжет тече от първия ден на изборите до днес.

Той включва много действия, пресконференция, представяния на правителства, кандидати, разговори. Какво е последвало след това. Всичко това е сюжет. Той не може да бъде подменян с някаква декларация, произнесена сутринта. Тя не заличава нищо от случилото се междувременно“, каза още Дончева.

„Не знам какво трябваше да се заличи и няма да давам съвет на никого от силите в парламента. В политиката има правила тези правила са създадени от много векове. Има и хора, които искат да нарушат всякакви правила. Такива бунтари има много по света. Те някога са на мода, някога не. Има и смешни бунтари, които могат да тръгнат на ръце и да си облекат дрехите на опаки.

Ако всичко това се смята за бунт, аз съм толерантен човек, който може да изтърпи всякакви странности. Не изтърпявам обаче подигравката със съдбата на България и мнението, че някой може да прави каквото му хрумне и всички останали трябва да се съобразят. Който и да е той, който и да е велик. Каквато и власт да държи“, продължи Дончева.

Тя припомни, че такава е била и позицията ѝ срещу Борисов. По думите ѝ, това, от което ще се ръководи парламентарната група на ИБГНИ, е работата да се свърши добре. Да стане това, което е най-добре за държавата.

„Защо ние не бързаме да казваме каквото и да е било. защото няма никаква необходимост. До петък има срок.

ИТН трябва да си внесат проекта при президента. Те не са длъжни да внесат проекта на кабинет в края на срока. Могат ако искат и тази вече, могат и утре сутринта. Но петък е последния възможен ден. Президентът внася проектокабинета и името на премиера за гласуване.

Там се насрочва гласуване. Кога Ива Митева ще насрочи не мога да кажа. Крайни срокове няма. Логично е това, да се случи другата седмица. не е ставало дума за извънредно заседание.

Съгласно решение на КС се гласува състав и структура, после се гласува министър-председател, после кабинет. Има възможност до гласуването да бъде направена промяна в състава. Могат да бъдат сменяни министри, но не и кандидата за премиер“, обясни тя.

Дончева отказа да каже категорично, дали ИНГНИ ще подкрепи правителството на ИТН. „Ние ще кажем какво мислим, след като всичко бъде внесено в президента и парламента. Защо да бързаме да казваме каквото и да е било“, каза Дончева.

Дочнева потвърди и новината, че съставът на кабинета е бил представен на ИБГНИ само на слайдери без никакви подробности.

„Може да ви се стори странно, че съставът на МС може да бъде представен на политически сили от които се иска подкрепа на слайдове и без дори да се посочи на колко е години, какво е завършил, какво е работил. На мен ми се стори странно“, каза тя.

Не знам защо Мика Зайкова иска някого да съди. Човека е публикувал само постове във фейсбук. Тошко Йорданов да казва, че който публично се осмели да каже нещо срещу министъра на МВР – някак си е смешно. И ние сме адвокати“, коментира още Дончева

„Поведението на лидерите на ИТН няма нищо общо с правилата и те обикновено ни навират с огромно удоволствие как те единствени са хора, които нямат нищо общо с политиката до сега.

Може, но правилата в тази дейност са изработени хиляди години. Тези преди нас не са били нито по прости, нито по-малко нахакани. Няма нужда да се правим на интересни като си обърнем наопаки дрехите и тръгнем на ръце. В политиката водещо е разбирателството. Това е водещ навсякъде“, каза още Дончева.

„Да обясняваш на всички останали, че те нямат право на нищо, че „кой си ти бе предлагач“. Моля?! Или се научете да говорите уважително и възпитано, както подобава на постовете, които претендирате.

Или не искайте от някой да споделя отговорност за работа, която вие очевидно не знаят как да вършат. Не искайте от нас да носим отговорност. Част от обществото казва, че им е писано и няма да ходи на трети избори.

Ние ще поработим върху различни варианти, защото ситуацията е такава. Но това, че българският избирател ни е поставил супер сложна задача с хора, които ни се водят, ни се карат. Какво да си говорим за служебните министри, които били свободни, за разлика от другите, които не били свободни“, продължи заместник-председателят на парламента.

„Истината е, че един министър е свободен, когато си познава работата. Тогава той ще знае къде да пипне и какво да се направи. Да не би да смятате, че депутатите постоянно ще му пъхат листчета. Личностите имат ключово значение. Ако министрите , които се предлагат, не са в състояние да се справят с работата си, ние просто ще крушираме. не е въпрос ко й ще се връща на бял кон или ракета.

Аз не виждам до тук разбиращи хора. Мислят си, че парламентарните разговори са бутафория, която се пробутва на избирателите. Не, разговорите са да се разпределят отговорностите и каруцата да тръгне напред. Ако някой смята да прехвърли отговорност на друг, а суверена му е дал първото място, това не може да стане. Играйте по правилата.

Смятам, че някой прехвърля на сценаристите отговорности, за които те не са готови, а ние като сериозни хора, ще се опитаме да направим така, че да изгазим от гьола, в който сме попаднали“, заключи Дончева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *