Татяна Дончева захапа БСП. Не могат да се задържат над водата, затова ние, честните леви, направихме обединение

България отблизо
„БСП не може да се задържи над водата“. Това заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева, започвайки коментар за отношението между Столетницата и формиращото се ново ляво обединение.

Тя коментира и изказано съмнение от Георги Свиленски по отношение на новия ляв проект. Адвокатката каза, че не иска да коментира изказвания на хора като Свиленски, за които никой нямало да си спомня месец след излизането им от политиката.

Политикът взе отношение към думите на лидерът на БСП Корнелия Нинова, която покани преди дни стари членове на лявата партия да се върнат в редиците й, посочвайки карикатура в сайта на „Дневник“, в която Нинова кани Борисов да се завърне в Българската социалистическа партия.

„Рано е да се говори за нова лява коалиция“, заяви лидерът на „Движение 21“. Дончева обясни, че ще отнеме време, докато се стигне до истинско обединение. „Трябва да има нещо ново, което да даде възможност в него да се влеят други забравени формации“, изтъкна политикът пред Евроком.

Тя посочи, че не само лявото, но и дясното у нас е силно разделено. Тя припомни, че до това се стига, защото преди години се твърдяло, че следва да бъде разрушен двуполюсния модел.

„В лявото има огромна криза на идеи. Превеждането на лявата философия на обикновените хора е трудна работа“, каза още Дончева.

Aнонсът за ляво обединение е половинчат, защото лявото не се изчерпва само с 5-6 партии. Такова обединение не може да има на основата „за“ или „против“ Корнелия Нинова, а на нови идеи и политики. Под формата на коалиция ще видим част от тях вероятно още на местните избори. Това заяви Калоян Паргов, председател на Стратегически институт за национални политики и идеи, по Нова ТВ.

По думите му трябва да има достойна левица. „Член съм на БСП, Върховният съд казва, че съм член и на Националния съвет, а ръководството – че не съм. Ходя на заседания, въпреки че не съм изрично призован. Няма как БСП да се изключи от ново обединение, тя е най-голямата лява партия“, посочи той. И допълни, че вътрешната опозиция в столетницата е съставена от хора с мнение. Той призна, че Нинова е избрана с 80% от гласовете на Националния съвет, но изрази съмнение колко от всички членове на партията са зад нея. И уточни, че хартиената бюлетина връща частично справедливостта.

Според него е могло да се проведе много по-смислена дискусия по време на срещата за ляво обединение. „Ръководството на БСП ми липсваше, те трябваше да изложат своите аргументи. Освен това липсваха социалдемократите, комунистите, левите земеделци, патриотичните леви. В лявото пространство има вакуум. ПП са популисти, които иззеха лявата реторика. Те се оказаха змия в пазвата на Нинова. Над 2% стартов електорален капитал имат няколко леви партии, събрани заедно. Проблемите са трупани с години, но Нинова като по-чевръста, ги катализира и ги направи като воденичен камък“, коментира Паргов.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *