Съдът отсече: Текат последните дни на Гешев!

България отблизо

Конституционният съд реши единодушно с 10 гласа „за“, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

 

Искането за тълкувателно решение беше на Министерски съвет, след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Междувременно проф. Янаки Стоилов беше назначен за Конституционен съдия от квотата на президента.

 

Стоилов не е участвал в гласуването (От няколко месеца Конституционният съд е в състав от 11 души, тъй като Народното събрание още не е избрало 12-ия конституционен съдия).

Засега от КС огласиха само диспозитива на решението, който гласи: „Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията“, съобщи правният сайт „Лекс“.

Предстои публикуването на мотивите към решението.

Очаква се след него, както многократно заяви, министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе искане във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради нарушения, за които е била сигнализирана.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *