Стефан Янев предупреди Кирил Петков: Дадете ли ракети, обричате България! Кажете истината за какво се договаряте!

България отблизо

„Утре не правя партиен проект, нито мои сподвижници. Нямам опит в партийното строителство. Аз не искам да громя български партии. Разсъждаваме по темата да обединим българските граждани, които обичат страната, за да стане животът предсказуем, нормален“, това каза в „Денят на живо“ бившият министър-председател и военен министър Стефан Янев.

„Събрали сме се съмишленици и споделяме идеи, скоро ще тръгнем по цялата страна, за да видим какви са настроенията на хората. Не мога да споделя имена в този момент. Ние сме свободни хора и изразяваме собствените си виждания“, допълни той.

„В момента няма предвидимост за живота ни и този на децата ни. Загрижени сме за битовото оцеляване, когато до нас има война. Ние научаваме от чужди медии какво се случва у нас. Мълчанието на Министерство на отбраната и Министерски съвет по въпроси относно помощ за Украйна във военно отношение не е добро“, заяви бившият военен министър.

Относно ареста на Борисов Янев заяви, че е знак за това, че никой не е над закона, а друг е въпросът, когато се арестува министър-председател на страната.

„Важните въпроси са защо сега и защо по този начин. Трябва да се даде отговор на тези въпроси“, отбеляза Стефан Янев.

Той предположи, че може би се заглушава нещо друго.

„Българите са притеснени от събитията в Украйна и за това, че случващото се там може да стигне реално до нас.

„Вече сме косвени жертви на тази война по отношение на начина ни на живот – инфлация, високи цени на горива, продукти. Икономиката стагнира поради поредица от причини, включително логистичните проблеми от военните действия“, заяви още Янев.

За пристигането на американския военен министър Лойд Остин и за предположенията, че ще поиска от нас да предоставим нашите зенитно-ракетни комплекси C-300 на Украйна Стефан Янев  каза, че това не бива да се случва.

„Категорично не. Първата причина е, че това прави Република България директен участник във войната с всичките последици от това. Не като отговор от Русия, а като допълнителни икономически негативи за българските граждани. Ироничното е, че една от страните в конфликта, Русия, може да поддържа част от военната ни техника, включително и С-300, тя се нуждае от тази поддръжка“, заяви бившият военен министър.

По отношение на поддръжката на нашите МИГ-29 Янев каза, че ако този конфликт продължи прекалено дълго, ако санкциите продължат също твърде дълго, които да включват доставки на енергийни ресурси, гориво и извършването на специфични дейности като поддръжката на техника, от която зависи националната сигурност, ако не се направи изключение, съществува риск българската авиация да не може да охранява небето ни. Според него разминаванията между премиера Петков и президента Радев за това кой да охранява въздушното пространство не е толкова драматично, но рискът да загубим възможност да охраняваме небето си е голям.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *