Стефан Софиянски: Не трябва да се бърза с въвеждане на еврото, нито да се обръщат левовете в евро

България отблизо
Икономистът Стефан Софиянски смята, че по принцип подкрепя влизането на България в еврозоната, но на 1 януари 2024 година не трябва да бъде въведено еврото, защото няма да сме се възстановили достатъчно. Не трябва да се бърза и с еврото по никакъв начин, нито да се обръщат левовете в евро, смята още бившият служебен премиер.

Смятам, че доброто взаимодействие между президентство и МС ще доведе до по-добри резултати да България. Това каза още в студиото на БНТ бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски.

Губи ми се Плана за възстановяване. Той трябва да стане достатъчно публичен и да се стремим да се изпълва и да има ефект от изпълнението. А това означава ръст на БВП, ръст на доходите, добра икономика. Целият фокус на правителството трябва да бъде в тази посока. И всеки да се опита да търси своето място в този План за възстановяване, защото всеки един има нужда от възстановяване. Ако направим един добър план и знаем неговия ефект, всеки ще може да работи за реализацията на този план, посочи Софиянски.

По думите му едно правителство трябва да е двигател в решаването на проблемите. А сега икономиката има нужда от сериозна подкрепа. Безработицата расте, а това задържа икономиката и натоварва социалната система. А ние трябва да работим в обратна посока, за да облекчим социалната система, за да може тя да решава повече социални проблеми, смята бившият служебен премиер.

Добре е да има служебни правителства. Те освен да организират изборите, имат възможност да вземат стратегически решения. По наше време взехме две стратегически решения – влизане в НАТО и влизането на валутния борд. Затова толкова настоявам да бъде приет по най-бързия начин Планът на възстановяване. Аз оспорвам бързината и експедитивността, с която се реализира приемането на този план и неговото изпълнение. Защото без икономически растеж, влизането в еврозоната е химера, дори бих казал, че това е вредно за страната ни, коментира Софиянски.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *