Социолози категорични: Само 26 процента от българите ще се ваксинират! Тогава защо хвърляме луди пари за хладилници, като даже няма и одобрена ваксина?

България отблизо

26% от българите посочват, че ще се ваксинират, когато има утвърдена ваксина срещу коронавирус. 45% не споделят това мнение. Не се отчита особена динамика по отношение на възрастта на хората, а жените са по-колебливи в решението си спрямо мъжете.

Това отчитат в последното си проучване, направено по поръчва на 24 часа, социологическа агенция „Тренд“, посветено на нагласите през ноември месец спрямо пандемията. Близо половината от българите са на мнение, че мерките срещу разпространението на COVID-19 са достатъчни, а 30% смятат, че мерките трябва да са по-строги. Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа. През ноември месец „Тренд“ отчита повишаване на дела на хората, които декларират, че носят предпазни маски – 88% към 70% в сравнение с април месец. 82% е делът на българите, които посочват, че спазват физическа дистанция при общуването с хората, а 14% посочват, че не спазват такава. 79% от хората посочват, че избягват събирането с много хора. Като предпазна мярка срещу коронавируса, 37% от хората пият витамини/хранителни добавки, а 70% използват дезинфектанти по-често.

Значително нараства броят на българите, които смятат, че мерките трябва да бъдат по-строги, а социолозите посочват сравнението за май месец, когато едва 11% са настоявали за такива. Впечатление прави, че 39% са тези, които през май месец смятат, че мерките трябва да бъдат по-леки, като през ноември едва 15% споделят това мнение. В демографските разбивки личи, че с увеличаване на възрастта се увеличава и делът на хората, които смятат, че мерките трябва да бъдат по-строги. Отчита се повишаване на подкрепата по отношение на задължителното носене на маски – 76% през ноември спрямо 64% през месец април. Същевременно се отчита намаляване на подкрепата за затваряне на всички ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. 36% от хората подкрепят тази мярка през месец ноември, докато през април този дял е 82%.

По отношение на широко коментираната тема със затваряне на детски градини, училища, университети, то 31% подкрепят затварянето на университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят училищата изцяло за ученици от 1 до 12-ти клас среща подкрепа от 28%, а 57% не споделят това мнение. Детските градини и тяхното затваряне са съответно с 25% обществена подкрепа. Особено ниски нива на подкрепа се отчита по отношение на забрана на гражданите да се разхождат в паркове и градини, забрана за пътуването с автомобил извън града, в който живеят, да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането. Едва 12% от българите смятат, че трябва да се забрани на гражданите да излизат от дома си с изключение на ходене до магазин, аптека или до работа. Този дял през април е срещаше подкрепа от 55% от българите.

Tagged

2 thoughts on “Социолози категорични: Само 26 процента от българите ще се ваксинират! Тогава защо хвърляме луди пари за хладилници, като даже няма и одобрена ваксина?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *