Социолози категорични: Една партия ще върне надеждите на хората. И тя не е ГЕРБ!

България отблизо

Ще имаме смислена и по-конкурентна, по-изпълнена със съдържание битка за най-високия пост в държавата. Тази прогноза направи в интервю за БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция „Маркет линкс“.

Преднината на сегашния държавен глава Румен Радев е отчетлива, въпреки многото играчи на терена, смята Живков.

ДПС не биха искали да изглеждат твърде близо до ГЕРБ с директна подкрепа за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, има и желание да се покаже политическа еманципираност, което пък крие риск за по-нисък резултат на Герджиков, отбеляза още той.

С поглед към парламентарните избори социологът обърна внимание върху „набиращата самочувствие ПП“, която постепенно влиза в ролята на „основен политически играч, който ще разпределя властовите ресурси“.

Според Живков голямото разочарование от ИТН не е успяло да свали „градуса на тлеещото политическо напрежение от последните години“, а служебните министри, основали ПП, са показали това, заради което голяма част от българските граждани са подкрепили ИТН.

„Така че тази партия отговаря на обществените очаквания. Освен това представя един лидерски модел от нов тип, въпреки че отново имаме фиксация върху определена личност. Но това е лидерство, което е различно от лидерството при г-н Борисов или при г-н Трифонов.“

Живков вижда „твърде много инструментализъм“ в посланията на ПП и според него се губи „ценностната основа, която засега изглежда хлъзгава“.

Относно демонстрираното самочувствие от страна на лидерите на ПП, конкретно на Кирил Петков, социологът посочи, че маркетингово това е подход, който дава както самоувереност, така и увереност на симпатизантите, така че нов политически играч с добър начален заряд, работещ на терен с условия и чуваемост на такъв тип послания, да може да се разгърне.

„Избирателната активност очакваме да бъде по-висока. Имаме всички основания за такова очакване“, обобщи Добромир Живков, визирайки изборите 2 в 1, ясните кандидатури за президент и политическото напрежение в разпределението на партийното влияние в обществото.

Има доста мотиви, доста стимули българските граждани да излязат да гласуват, изтъкна той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *