Социолог: България търси нов Борисов! Вижте кой ще е той!

България отблизо
„Някакъв нов Борисов се търси и докато не се намери, ще стои старият“, каза днес пред БНР Първан Симеонов – изпълнителен директор на „Гълъп интернешънъл“.

„Който разсъждава аритметично, на тези избори ще загуби. Защото целият западен свят… търси ново вдъхновение в политиката…“, каза той по БНР.

„Дългосрочно ще спечели този, който даде вдъхновение в политиката. Онова вдъхновение, което преди 10-ина години даде Борисов и което още отеква“ добави Първан Симеонов преди представянето на книгата „Политическият процес и общественото мнение в България през 2018 г.“ довечера.

 

Според него един от основните изводи в книгата е, че 2018-а е била  година на две половини. „В първата беше европейското председателство, имаше известна бодрост…, а във втората – като че ли тревогата се завърна“.

 

Първан Симеонов посочи, че в нея има уникални данни за масовите оценки за икономиката и личните финанси всеки месец от началото на този век, които показват, че в края на 2017-а и началото на 2018-а тези показатели са били на исторически добри нива. След което отново са потеглили в тревожна посока.

 

„Рязкото противопоставяне на управляващи и опозиция постоянно ражда напрежение“, каза той, но отбеляза, че в същото време се забелязва една „парадоксална“ статичност на доверието към властта на фона на голямата динамика на политическия процес.

„Създава се усещане за общество, което хем е неспокойно, хем е бурно и хем е в застой“, посочи още Първан Симеонов.

Новият Борисов или ще излезе от политическия проект на президента, или ще си остане старият и ще ни управлява още дълги години. Защото не е ясно още каква точно промяна иска обществото и дали е готово да даде доверието си на друг, намекна социологът.

А ние наистина ли искаме промяна?

И готови ли сме да участваме в нея активно, а не само като пасивни наблюдатели?

На това май никой не може да отговори.

Tagged

1 thought on “Социолог: България търси нов Борисов! Вижте кой ще е той!

  1. ОБЩЕСТВОТО БЕЗ ОЛИГАРСИТЕ ЗНАЕ КАКВО ИСКА – ДОСТОЕН ЖИВОТ КАКТО ВСИЧКИ ДРУГИ ЕВРОПЕЙЦИ !ИСКА ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ !СТИГА СА НИ БАЛАМОСВАЛИ ЧЕ СМЕ В ЕВРОПА !НАС НИ СМЯТАТ СЕВЕРНА ОРИЕНТА !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *