Социологът Стойчо Стойчев: Затворете училищата и детските градини до края на март! Родителите да си ги гледат вкъщи!

България отблизо

Да се изчака с отварянето на детските градини и училищата поне до края на март. Това призовава социологът Стойчо Стойчев, който алармира, че ако децата се върнат на училище и в забавачница в началото на януари, страната ни ще влезе в нов пик на епидемията.

Ето какво написа Стойчев в профила си във фейсбук: С уговорката, че нямам претенции да разбирам от вирусология и епидемиология, но поназнайвайки малко статистика и социология, искам да предупредя, че предвид тези данни на НСИ, отварянето на детските заведения и училищата, в каквато и да е форма, през януари ще бъде грешка.

Ако инкубационният период на коронавируса е от 1 до 2 седмици след инфектирането, а развитието на болестта до летален изход отнема средно около 2 седмици , то експоненциалното нарастване на смъртността, поразително започва 3-4 седмици след началото на учебната година. Като вземем предвид, че животът на българина се върти около децата му, а те най-често биват преносители без симптоми, няма как да се очаква да носят маски или да спазват социалната дистанция помежду си и със своите родители и близки, то събирането им отново накуп в яслите, градините и училищата ще създаде изключителен риск за по-интензивно разпространение. Той се усилва многократно и от сезонното увеличение на смъртността в страната през януари по принцип, вероятно в резултат от максимално благоприятните условия за епидемиологично развитие на респираторните заболявания, в чиято група попада и този вирус, през декември и януари.

Разумно би било да се изчака поне до края на март (данните на НСИ показват нормализиране на нивата до средните от април насетне), когато и покритието на ваксините ше бъде относително адекватно. Ако правителството има желание да либерализира ограниченията, то много по-безопасно ще бъде в друга посока – ресторанти, кафенета, спортни центрове и съоръжения.

Ясно е че задържнето на децата вкъщи още 2-3 месеца ще затрудни значително родителите и на практика ще провали учебната година за учениците до 4-5 клас, но това е цена, която по-добре да платим. Иначе ще стане съвсем като във военно време. Поне по отношение на статистиката за смъртността.

Само припомняме, че същият политолог показа среден пръст на протестиращите, направи си селфи в бойни одежди пред психиатрията, в която работи д-р Гълъбова и всеки ден наричаше протестърите с най-различни епитети.

Tagged

2 thoughts on “Социологът Стойчо Стойчев: Затворете училищата и детските градини до края на март! Родителите да си ги гледат вкъщи!

  1. Ще пращаш ле на родителите да си гледат децата в къщи? А правиш ли сметка, че тези семейства ще измрат, ама от глад…
    По-добре ходи при психиатър да се лекуваш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *