Социологът Стойчев с неочакван анализ за протеста. Ето какво сбъркано видя

България отблизо
”Доникъде няма да стигне едно общество, ако всеки си щурмува каквото си поиска. Самата идея, че протестът е щурм, е вредна. Щурмът е безсмислица, не е конструктивно. Съдържателно има основание за такъв протест, става дума за проблем, който е извън границите на България. И ние повтаряме като папагали от доста глупости, които виждаме на запад”. Това коментира политологът Кънчо Стойчев.

Според него, ако управляващите започнат да налагат строги мерки, „за един месец са приключили“, посочи той пред БНР.

„В целия Запад се натрупаха лъжи. Сбърканото в цялата система и в света е, че на преден план се изкарват проблемите на здравеопазването, а не е ли обратното – здравеопазването да пази нас“, допълни политологът.

По думите му разпространението на подобен тип заболяване е статистически процес, „той е стохастичен – разпространява се по един и същи начин, смъртността е различна и зависи от състоянието на здравната система, а нашата система е зле“.

Журналистката Светла Петкова добави:

Днешният протест бе някакъв вид демонстрация, репетиция, подготовка за бъдещето, защото аз си мисля, че Костадин Костадинов вече се вижда като бъдещия министър-председател. Искам да кажа, че това е законно недоволство, което съществува навсякъде. От друга страна, вече е партийното събитие, партийната акция на „Възраждане“. Това заяви журналистката Светла Петрова.

Относно днешния протест, тук трябва да се разграничат нещата, от една страна е законното недоволство на хората от този сертификат като една чисто политическа мярка. Това не е медицинска мярка, която да ограничи разпространението на вируса, една сегрегационна мярка, която дели и противопоставя хората, и всъщност не води до този резултат, който се цели. Това е една принудителна мярка за ваксиниране, и това се признава навсякъде, обясни тя по „Телевизя 7/8.

Така че мисля, че тук недоволството на хората е абсолютно законно, че много повече са тези видяните днес на площада хора, които подкрепят отмяната на този зелен сертификат. Сега виждаме това, което някога ставаше в тоталитарна България, в момента на Запад драстично се намалява броя на хората, които участват в протестите в Европа. Но в Германия почти във всички градове има протести, къде по-многохилядни, в Холандия са особено ожесточени и по много жесток начин се потушават, в Англия има огромна демонстрация, в Испания, Италия и така нататък, каза още Петрова

Протестът на „Възраждане“ бе проверка на редиците, преброяване и премерване на силите, демонстрация. Напълно ясно ми беше, че 10 000 няма как да се съберат по това време на годината и по такъва повод. Българинът протестира пасивно, трябва да има много такива количествени натрупвания, за да се стигне до такъв тип протести, каквито наблюдавахме през лятото на 2020 година. В момента ги няма тези количествени натрупвания, смята тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *