Симеонов: Българите ще гласуват с джоба си, а това е зле за управляващите

България отблизо
”Тревогата за здравето може да се отрази на избирателната активност, а тревогата за ”джоба” ще се отрази като негативен вот за текущата власт.” Това заяви социологът Първан Симеонов.

„Общо взето ситуацията се осъзнава като тревожна, но онова, което тревожи хората, според данните е самото затваряне на бизнеса, а не толкова здравето“ каза още той пред БНР за новото мащабно социологическо проучване на „Галъп“- „Covid-19 – а сега накъде?“

 

„Тревогата дойде с първото затваряне и нарасна с второто затваряне, защото има една непредвидимост. В момента, в който се казваше – „Нека да изчакаме, ще има ли скок – а скок няма“ – е съвсем нормално да има и протести като вчерашния. Хората искат да има яснота, да има критерии кога се затваря или отваря бизнеса.“ Това поясни още политологът.

 

„Когато става дума за икономиката и личното материално състояние – данните в България са умерено неприятни, защото ние някак си минаваме между капките, с немалка доза късмет, разбира се, съзнавам колко е тежка болестта и колко хора загубиха живота си, но и безработицата не скочи…Въпросът е, че хората не знаят как ще продължат занапред в бъдещето – тази тревога се е увеличила – ситуацията прилича на края на 2012 година, а през 2013 започнаха протестите. Тоест ситуацията е леко взривоопасна.

 

По думите на Първан Симеонов все още не е изследвано това, че има хора, които работейки от вкъщи, всъщност тази ситуация ги удовлетворява, защото им е по-удобно и по-изгодно чисто икономически, но пък се притъпява чувството за свобода – да инвестираш, да се развиваш, тази свобода се притъпи в момента според експерта.

Tagged

1 thought on “Симеонов: Българите ще гласуват с джоба си, а това е зле за управляващите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *