Свикват извънредно парламента в понеделник! Вижте каква изненада готвят

България отблизо

От „Продължаваме промяната“ събират подписи да се проведе извънредно парламентарно заседание в понеделник. Причината и мотив – гласуване на новото правителство.

Това обяви депутатът от „Продължаваме промяната“ и спряганият за нов външен министър Даниел Лорер пред журналисти в Народното събрание.

Подписите започнали да се събират от ПП. На въпрос кога ще бъде обаче връчен мандата от страна на президента Румен Радев, това трябвало да се коментира от Кирил Петков и Асен Василев.

Почти са уточнени и министерските постове, стана ясно от думите на Лорер.

Припомняме, че в момента се състои Националния съвет на БСП, на който трябва да се одобри от партията постигнатото споразумение и да се даде мандат на лидера в оставка Корнелия Нинова да подпише за коалиция.

Миналата седмица, на 3 декември беше първото заседание на парламента, а консултациите за съставяне на правителство се състояха в началото на тази седмица при държавния глава.

Разговорите между четирите политически партии – ПП, БСП, ИТН и ДБ, текат обаче от първите дни след провеждането на третите поред парламентарни избори тази година. Форматът беше в 18 работни групи по сектори и се излъчваха онлайн.

Междувременно изтеката поне няколко списъка с евентуален състав на правителството, което се подготвя, въпреки че всички лидери на политическите партии в хор отричаха да се водят разговори за имена и че това ще се уточнява едва след приключване на разговорите и финално одобрение на самото споразумение.

Този уикенд Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха освен собствените си  номинации и част от своите предложения, сред които Бойко Рашков и Николай Денков, а вчера настоящият служебен премиер Стефан Янев заяви, че би се съгласил да бъде военен министър.

От страна на ДБ също се получиха положителни, макар и уклончиви отговори за министерства и личности. Най-лаконични и тайнствени остават по традиция от „Има такъв народ“.

Единствено от БСП до този момент не са потвърдили нито едно име.

Технически обаче не е възможно да се гласува правителство, без президентът Радев да е връчил мандат на ПП.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *