Русия отново ИСКА да ни превърне в НАЙ-ВАЖНАТА страна за Балканите и Европа! Ето какво ни ПРЕДЛАГА Руската федерация!

Свят

Руският гигант „Газпром“ отново избра България за основен разпределителен и транспортен център на природен газ за Балканите и Европа.

Както съобщи руският вестник „Комерсант“, „Газпром холдинг“ започва процедурата по строеж на Южен поток 2. В тази процедура ще участват Сърбия, Унгария, Словакия и Австрия като транзитни страни. Но основната страна, без която не може да тръгне Южен поток 2 към Европа, по южния маршрут, е България.

Разбира се има вариант, вторият Южен поток да мине и през Гърция. Но това означава огромни загуби за нас като държава. Както и загуби за Русия от удължаване и  много по-труден достъп до транспортното трасе.

Газпром иска да подава 18 милиарда кубически метра природен газ на година през България, 12 милиарда през Сърбия, 9 милиарда през Унгария, 4 милиарда през Словакия и 3,5 през Австрия.

Както се вижда от цифрите, основен снабдител със синьото гориво за Южна Европа, ще бъде България. И съответно за нас ще има по-евтин природен газ. Както и милиарди от транзитните такси на такова огромно количество природен газ през България.

За това, че „Газпром“ е избрал именно българския маршрут за Южен поток 2, говори вече готовата проектна документация на «Булгартрансгаз». Там се споменава, че основната точка, през която ще се съединява българската газотранспортна система, с излязлата на сушата тръба на руския природен газ, е Странджа 2. При това, над 11 километра от съединителния участък на газопровода, вече са построени. Този участък е включен към действащата 155 километрова газотранспортна система, която отива до град Нова Провадия. Остава само да се построи транспортната връзка със Сърбия.

Какви пари ще донесе транспортирането на руски природен газ през България за Европа?

Ако Борисов не спре газопровода Южен поток 2, през 2020 г. България ще получава 3,3 милиарда кубически метра природен газ. Още 12 милиарда кубометра ще получава за Сърбия, още над 2 милиарда кубически метра руски природен газ нашата страна ще получава за Гърция, и 100 милиона кубометра за Македония. А транспортирането на цялото това огромно количество от 17,4 милиарда кубически метра на година, руски природен газ, ще ни носи почти 900 милиона долара само от транзитни такси. Тоест, повече от 1 милиард и половина лева годишни приходи.

А има техническа възможност това количество да се увеличи още, за да захранваме и други балкански страни. При това положение ние ще захранваме още в началото, голяма част от Балканския полуостров и цяла Южна Европа.

С други думи, ставаме енергиен център за Балканите и по-голямата част от Европейския континент. И освен транзитните такси, никой, включително и САЩ, няма да може да бомбардира територията на нашата страна. Защото от нас ще зависи отоплението на Балканите и голяма част от Европа.

Значимостта на нашата страна на европейската сцена се увеличава в пъти.

Има само една спънка. Борисов още не е започнал процедурите по осъществяване на началото на строежа на Южен поток 2. Понеже Теменужка Петкова заяви, че България не била получила официално уведомление от „Газпром“.

Ще позволим ли на Борисов да провали и втория златен шанс на България? Това вече зависи само от нас!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “Русия отново ИСКА да ни превърне в НАЙ-ВАЖНАТА страна за Балканите и Европа! Ето какво ни ПРЕДЛАГА Руската федерация!

  1. Братя,Българи,и този път ако испуснем,южен поток,това значи е гибел за Българската нация,това не трябва да допуснем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *