Румяна Коларова притеснена: ИТН се групираха в левия лагер на Румен Радев! Предадоха демокрацията!

България отблизо

„Решението ИТН не е изненада, да не предлага кабинет за гласуване е единственият възможен ход. За две седмици партията се превърна от такава, с която всички желаеха да направят коалиция, в партия, с която никой не иска да направи коалиция“. Това каза пред БНР политологът проф. Румяна Коларова.

По логиката на шоуто това да не внесат кабинет е най-естествен ход, допълни тя като обясни, че е „ много позорно в пленарна зала да бъде регистрирано, че те са партията, с която никой не иска да направи коалиция“.

Коларова каза още, че ИТН не е партия, защото няма ръководен орган, решенията се вземат еднолично: „Никаква демокрация. Предадена е!“.

В предаването „12+4“ професорът посочи защо точно сега от ИТН са заявили подкрепа за кандидатура за втори мандат на президента Румен Радев:

„Правят го, за да се подредят в група. В момента те са посочени с пръст като най-неприемливите, затова трябва да се прегрупират. В момента вече се групираха в левия популизъм на Румен Радев… Може да сме свидетели на една трансформация на лявото, при която, ако БСП не бъде напълно изместена, то поне ще се формира едно ново ляво около протестния вот, олицетворяван от Слави Трифонов и неговата поп култура и съответно БСП“.

Политологът подчерта, че ИТН са взривили партийната система:

„Единственият начин да се преструктурира партийната система отново е около президентския вот… Комбинацията между президентски и парламентарни избори е голям шанс за българската партийна система отново да се възстанови след тази фрагментация.

Дисфункционалността на партийната система е нещо много страшно. Ще се стигне дотам, че партията ще стане лоша дума. Затова мисля, че ходът на ИТН е конструктивен, лошото е, че може да се окаже значително драматичен за старата левица“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *