Румен Христов: Протестите са безотговорни, а мечтата на Румен Радев за служебно правителство увяхна!

България отблизо

„Този път не смятам, че ще се стигне до затваряне на градове, но протестите са безотговорни, когато навлизаме период, в който се увеличава броят на починалите и на заразените. Това не може да не ни обезпокоява. Не може да се казва, че всичко, което се приема от правителството, е грешно. В никакъв случай не приемам горенето на маски на площадите“.

Това заяви лидерът на СДС Румен Христов в ефира на ТВ Европа.

„Преди няколко месеца имаше забрана за присъствие на спортните събития, но забрана за протестиращите, които са далеч по-малко отколкото се обявяват, нямаше. СДС е последната партия, която ще забрани недоволството по площадите. Ако се предприемат по-сериозни мерки, може да се разтълкува като опит да се забрани протестът. Мечтата на президента е да има служебно правителство, но до това трябва да се стигне, ако имаме политическа криза. Ние виждаме обаче, че в парламента има мнозинство и дори оставката на Цвета Караянчева не беше приета“, каза още Христов.

„Не сме канени все още в дебата за промени на конституцията. Не знам защо се случи така, защото можем да бъдем полезни с нашите идеи от 2018 г. Останалата част, която не подкрепя ГЕРБ за промени на конституцията в парламента, можеше обаче да гласува „за“ и да внесе свой проект. От една страна протестиращите искат промени в конституция, а от друга казват, че този парламент няма легитимност. Прекрасно знаем, че от проекта, който ГЕРБ предлага, може да не се случи нищо, но това може да стане във Велико народно събрание“, коментира председателят на СДС.

„Нашата предизборна програма е почти готова и в нея също има точка за свикване на Велико народно събрание. През 90-и години БСП трансформира политическата власт в икономическа с конституцията, която прие. Институцията ВНС трябва да се саморазпусне и да се правят промени с 3/4 от мнозинството на депутатите в Обикновеното народно събрание, например. Мисля, че СДС трябва да предложи свои експерти в конституционната комисия“, заяви Румен Христов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *