Румен Радев пламенно от Пловдив: България има един път и той е да се обединим!

България отблизо

Кулминацията на честванията на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия е тържествената заря-проверка в Пловдив.

В тържеството участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Народното събрание Ива Митева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, министри, народни представители, граждани и гости на града.

„Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост, защото ние сме показали, че можем да постигаме големи цели, да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем го и днес. Съединението на България се случва само 7 години, след възкръсването на страната. Затова вярвам, че днес ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната ни. Ключът е в духа на съединението, в чувството, че сме един народ – чувство, което бе корозирало от идеологически, класови и други деления, които днес възпират нашия ход напред. Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че макар да сме различни – сме един народ, че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията.“, това заяви в речта си от Пловдив президентът Румен Радев като подчерта, че това са уроците от историята ни.

„Актът на Съединението е най-вдъхновяващия епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок по единение. В името на свободата, достойнството и добруването на Отечеството. Вечна памет на храбрите българи, които вградиха съдбите си в националния идеал. Да живее свободна и единна България!“ Така завърши словото на президента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *