Румен Радев категорично: Животът на хората е по-важен от изборния рейтинг! Кацаров си направи харакири, заради зеления сертификат!

България отблизо

Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19.

„Наистина ситуацията е напрегната въпреки прилаганите пропорционални мерки. Пред последните дни броят на заболелите и починали българи е тревожно висок и болниците се задъхват. Същата картина наблюдаваме и в държани от Източна Европа където нивото на ваксинацията е ниско. Разбирам, че алтернативите през служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за преболедуване, ваксинация или тест. защото затварянето е крайна мярка. Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката и пълното отмиране на социалния и културен живот, от което все още не може да се възстановим. Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва 20% от населението е ваксинирано“, посочи Радев.

„Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната ваксина срещу вируса. .Ясно беше, че определи партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки, без да имат смелостта да предложат алтернатива и дългосрочно решение, защото броят гласове. Но ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение особено преди изборите. За мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите. Въпреки високата цена подкрепих вашите решения, защото то оставя обществото и икономическият живот отворени, дава свобода на избор и ни вади от пагубния цикъл обществото ни да диша от локдаун до локдаун. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да приемат тези мерки и това предизвика стрес и възмущение“, допълни президентът, цитиран от „Фокус“.

 

Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, заяви още президентът.

„Искам да поставя някои въпроси, които вълнуват българите и очаквам служебното правителство да даде възможно най-бързо отговор и адекватно решение. На първо място децата и техните родители, които прекараха година и повече затворени, са най-ощетени от тези мерки. Затова очаквам приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от 1-ви до 4-ти клас, при гарантиране на здравето на децата и учителите“, посочи президентът.

„На второ място, получавам информация, че на много места, вместо обещаните безплатни тестове, хората заплащат от 15 до 40 лв. за тест. Така един работник да плаща до 80 ле. на седмица, за да ходи на работа. Очаквам Министерството на здравеопазването да провери възможно най-бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове“, заяви той.

„Въпросът за издаване на сертификат срещу антитела на хора , които не са регистрирани в системата, касае хиляди българи. Апелирам правителството възможно най-бързо да проучи има ли такъв опит в другите държави и ако има, възможно ли е той да се приложи у нас. Очаквам ясен отговор и указания към, личните лекари и болниците за ваксиниране или друго решения за хора със специфични заболявания, които чуват противоречиви съвети“, каза още Радев.

„Не на последно място остава открит въпросът за пълноценният контрол за спазването на мерките. Ако такъв не бъде приложен, мерките няма да имат ефект. Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт. То трябва да бъде доброволно решение на хора, които осъзнават своята отговорност към близките си и към обществото. Най-надеждната защита срещу този вирус е ваксинирането. Не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола на късмета. Благодаря на десетките хиляди наши сънародници, които в изминалите дни проявиха мъдрост и отговорност. Благодаря и на лекарите и медицинските сестри, които продължават да изпълняват всеотдайно своя дълг в тази напрегната обстановка“, заяви той.

„В последната седмица има рязка промяна на средата, в която децата учат. Преди имахме по около 100 заразени на ден, докато през последната седмица те вече са около 500. Ние няма как да пренебрегнем здравето на децата. Според мен е правилно да има радикална промяна по начина по който се влиза в училище и се провеждат учебните занятия. Решението е правилно от гледна точка на здравето и живота на децата, за които носим отговорност”, обясни образователният министър проф. Николай Денков, цитиран от Нова тв.

„Според мен връщането на децата в класните стаи трябва да стане на етапи. Първо това трябва да се случи с тези от 1-4 клас. Няма да позволя да се бърка в носовете на децата. Има щадящи тестове и ако родителите са съгласни с такъв подход, това е начин да се осигури безопасна среда. Когато има детенце с положителен тест, то няма да влиза и няма да се стига до карантиниране на цялата паралелка. Смятам, че ако имаме необходимите средства за около седмица можем да организираме този процес”, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Проф. Денков обясни, че по тази тема сред родителите няма консенсус.

„Надявам се, че здравият разум ще надделее. Това е похват, който се използва навсякъде по света. Очаква учителите също да подкрепят осигуряването на една такава безопасна среда в класните стаи“, добави Денков.

„Децата освен на здраве имат право да ходят на училище и да бъдат щастливи. Те не могат да бъдат заложник на тази пандемия. Съвсем отговорно заявявам, че Министерството на финансите няма да пести нито стотинка. Ще получите пълната подкрепа на нашето ведомство”, каза финансовият министър Валери Белчев.

Предприети са допълнителни организационни мерки, за да се подобри организацията в болниците включително за разкриване на нови легла, каза още министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Проведохме среща с министър Гълъб Донев и директорите на столичните болници. Бяха обсъдени всички проблеми, пред които са изправени болниците. Предприети са допълнителни организационни мерки, за да не пътуват хората от една до друга болница и да се подобри организацията включително за разкриване на нови легла. Работи се по процедура да се прехвърля персонал към други болници“, посочи министърът.

„Въпросът за учениците трябва да се обсъди много сериозно с нашите експерти. Още днес и утре ще го обсъдя с експертите в епидемиологията. Ключовата дума е безопасна среда. Ако ние можем да осигурим безопасна среда на основата на тестване, ние можем да допуснем учениците да се върнат на училище. Това е въпрос както на организация, така и на разбиране от родителите и учителите. Приемам критиката, че се забавихме с въвеждането на тестовете“, допълни Кацаров.

Tagged

2 thoughts on “Румен Радев категорично: Животът на хората е по-важен от изборния рейтинг! Кацаров си направи харакири, заради зеления сертификат!

  1. Никой няма право да се разпорежда с живота на другите, дадено му е да разполага само и единствено със собствения си живот. И човешките закони не важат, Ако нарушават едни космически, божествени закони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *