Румен Радев за доклада на ЕК: Аз тези констатации ги правя отдавна, закъсняха! ГЕРБ: Нищо подобно – ЕК ни хвали!

България отблизо
Аз тези констатации ги правя отдавна, закъсняха. Така лаконично президентът Румен Радев коментира доклада на ЕК относно борбата с корупцията и върховенството на закона.

В доклада ясно се посочва, че липсва реална битка срещу корупцията, няма прозрачност при собствеността на медиите, властта влияе върху медийната политика. Особен акцент се поставя върху безконтролната власт на главния прокурор.

От ГЕРБ пък или прочетоха друг доклад, или го

Европейската комисия (ЕК) акцентира върху сфери, в които да се насочат действията към запазване на върховенството на закона. ЕК оценява усилията на правителството, борбата с корупцията и дейността на специализираните структури в изпълнителната и законодателната власт. Това каза Даниела Дариткова по време на извънреден брифинг на ГЕРБ.  „ЕК констатира, че българското законодателство защитава дейностите и правата на журналистите и медиите“, допълните председателят на ПГ ГЕРБ.  „Това е може би първия доклад – обективен и положителен.

ЕК акцентира върху всичко, което е постигнала българската държава. Мисля, че е коректен и отчита постигнатите резултати и напредъка. Специално внимание е обърнато на противодействието на корупцията и темата за изменението на конституцията. ЕК коментира, че има добро сътрудничество между държавата, правителството и НС, което чрез г-жа Караянчева подготвя промени в конституцията, които да гарантират на българските граждани, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система. Знаете, че всички предложения ще бъдат обсъдени от комисия. Това е една от темите, които са приветствани в доклада от ЕК.

Другата тема, на която се обръща внимание е противодействие на корупцията. България е една от страните, които предприемат от най-адекватните мерки и препоръки въз основа на оценки и прегледи, които се правят като мониторинг“, заяви Десислава Атанасова.  Тя допълни, че е отбелязано, че за първи път след 30 години демокрация са повдигнати обвинения и са наложени санкции на действащи политици и министри.  „Много добре работи и функционира Комисията за незаконно придобито имущество“, допълни тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *