Румен Гечев с разбиващ въпрос: Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона

България отблизо

„Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона“, попита депутатът от БСП проф. Румен Гечев по време на дебатите за президентското вето по международните договори за F-16.

„Обсъждаме един изключително важен въпрос както от финансово-икономическа, така и от политическа и геостратегическа същност. Затова с аргументи и факти, спокойно предлагам да обсъдим нашата позиция, която е да подкрепим ветото на президента на Републиката поради няколко причини“, каза още проф. Гечев.

Той посочи, че заключенията на работния екип на ВВС е, че възможните правни спорове между купувача и продавача се решават само по правото на САЩ. „Като всички възможни юридически разноски в бъдеще ще бъдат за сметка на българската държава, вместо това да става по международното право, както е практиката.

Второ, гаранционните условия, условията по рекламация са формулирани преимуществено за американската страна.

Третата констатация беше, че стандартните условия по договорите са определени едностранно и не подлежат на промяна по искане на българската страна“, каза още народният представител от БСП.

„Четвърто, че правителството на Щатите може едностранно да променя условията по договора“, допълни още проф. Гечев по отношение на заключенията на работния екип ВВС. Според него цената е твърде висока. „Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите“, допълни Гечев. 

„Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ?“, попита още Румен Гечев

Tagged

2 thoughts on “Румен Гечев с разбиващ въпрос: Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *