Роман Василев: Прокуратурата си работи по правилата! Какво иска президентът от нас? Недопустимо е да се меси

България отблизо

Думите на президента Румен Радев за селективност при действията на прокуратурата са пресилени, коментира изказванията бившият зам.-градски прокурор Роман Василев в интервю.

„Нека да се стигне до резултат и тогава вече ще се види. 1500 прокурори работят и не може да се каже, че всичките са маскари, но не може обобщаващо да се коментира“, каза Василев. По думите му при разследването срещу бившия президент Росен Плевнелиев също е имало подобни изказвания от страна на президента за селективност. Имаше сигнал на НАП и на предишният президент Росен Плевнелиев, започнаха да му се извършват проверки. Направихме го малко конспиративно. Преди прокуратурата да се е произнесла, мисля, че са силни думите на Румен Радев. Нека да се стигне до някакъв резултат и тогава да се види.

Попитан дали съобщенията са показани едностранчиво, Василев отказа да коментира, но обясни, че във всяко едно разследване винаги има една цел – внасяне на обвинителен акт в съда и затова се прави план. „Всеки един прокурор си прави план, не е правено заради да покажем какво се прави. По наше време също са показвани доказателства, играехме подобна игра с „Наглите“ и в крайна сметка ги хванахме“, допълни бившият зам.-градски прокурор. По медиите пускахме определени съобщения, сега мога да го кажа, защото има осъдителни присъди, тоест има цел. Това не е игра, това е стратегия. „Наглите“ сгрешиха и ние ги хванахме, обясни действията на прокуратурата Василев. Бившият прокурор не скри учудването си от думите на преследвания от закона бизнесмен Пламен Бобоков, че преди време е лобирал за назначаването на Николов за окръжен прокурор на Русе, защото е свестен. „Дали е свестен или не, във Висшия съдебен съвет има една инструкция за оценка на качествата и на пет години се извършва тази оценка.

Даден прокурор може да става за компания, но не може да бъде назначен за определено дело, защото няма капацитет“, смята Василев. По думите му е безочливо е да са коментират назначения заради добри отношения с прокурори, нужни са качества. По повод думите му казани по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев, Василев обясни:

„Няколко пъти съм го коментирал този въпрос. Случват се такива неща. Когато отиваш да арестуваш един човек, ти му нарушаваш правата. Имаше информация, че въпросното лице има оръжие. Има пресилени думи, но този запис той не е правен ей така последователно. Не е ползван целия запис. Нали не смятате, че съм поканил да се снима тази сцена“.

Василев определи като „силно преувеличени неща“ разследването „Осемте джуджета“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *