Разпада ли се ЕС? ЕК предлага задействане на възстановителния фонд без Полша и Унгария

България отблизо
Без Полша и Унгария Европейската комисия задейства Фонда за възстановяване на държавите-членки. Това е заявила председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Варшава и Будапеща продължават да са проблем за Брюксел. В момента държавите блокират приемането на бюджета на ЕС заради предложението помощта за държавите да бъде обвързана с върховенството на правото в тях. Полша и Унгария са обект на остри критики по този въпрос, а в последните няколко месеца България се присъединява към тях – ФрогНюз припомня докладът на Европейската комисия за върховенството на закона и критиките по отношение на медийната свобода и независимостта на съдебната власт. Същите проблеми бяха очертани и в резолюция, гласувана и приета от депутатите в ЕП.

 

Според “Политико” Урсула фон дер Лайен е изразила желание да спаси фонда и да предложи засилено сътрудничество между останалите държави. Такъв ход би означавал, че Европейския парламент няма да гласува одобрението на предложения 7-годишен европейски бюджет. Според закона всички държави членки трябва да дадат зелена светлина за приемането на многогодишната финансова рамка, а Варшава и Будапеща наложиха вето.

 

Все пак предпочитаният и основен сценарий е спорът да бъде разрешен на Европейския съвет, който ще се състои на 10 и 11 декември в Брюксел.

 

Предложеният Фонд за възстановяване е част от финансовия пакет на обща стойност 1,8 трилиона евро заедно с многогодишната финансова рамка в размер на 1,1 трилиона евро.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *