Радев: Хората искат парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов! Оставка!

България отблизо

„Отдавна има всички условия да се подадат оставки“. Това заяви президентът Румен Радев  отговор на въпрос дали протестите и появите на гражданско неподчинение ни приближават към предсрочни избори, или властта по този начин търси основание да упражнява властта си и да бъде закрепена.

Коментарът си той направи, след като присъства на литургия в столичната църква „Света София“ по случай празника Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

Президентът Румен Радев ще наложи вето върху промените в Закона за изборния кодекс. „Категорично! Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани“, посочи държавният глава.

Решенията на депутатите имат и икономически измерения, защото с гласуваното в този вид се обезсмисля финансирането на машините за гласуване. „Категорично ще наложа вето на този закон“, даде да се разбере държавният глава.

По думите му дебатът за демокрацията и за върховенството на закона в България се води и в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблеми. „Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в Европейския парламент, но Европейският парламент ги изолира в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките“, посочи Радев.

Според държавния глава всички хора желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някои друг политик.

Отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и за неговата незаменимост като фактор за нашата европейска интеграция и развитие, обясни Радев, който не е съгласен с тезата. Според него тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията върху държавността и нашето бъдеще от това управление. Европа също започва да го осъзнава и трябва да ни е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия и ще стане така, че греховете на Борисов и заемите на правителството ще се плащат от следващите правителства и поколения, изтъкна Румен Радев.

Запитан как си обяснява, че част от обществото иска и неговата оставка, Радев поиска първо да се съпоставят кои хора искат неговата оставка и кои хора искат тази на правителството.

По думите му радикализацията на протеста е нормална реакция на хората. Всяко протакане на оставките, задълбочава кризата, изтъкна Румен Радев.

„Явно управляващите се опитват да разпределят порциите и отново да направят така, че да влияят върху изборите, да могат да ги манипулират по тяхно желание.“

България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес, уверен е обаче държавният глава.

Tagged

1 thought on “Радев: Хората искат парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов! Оставка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *