Радев със силни думи: Никога няма да предам идеите на левите хора в България! Трябва да излекуваме своите комплекси

България отблизо

„Ние като че ли престанахме да очакваме повече от нас самите, престанахме да мечтаем, да имаме големи, високи национални амбиции. За това трябва единение и за това трябва да дадат пример политиците и всички го очакваме от тях“, каза президентът Радев.

Що се касае до тревогите на левите хора, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда, искам да заявя, че не аз съм човекът, който ще ви предаде. За себе си гарантирам“, допълни той по повод политическия проект на двама от служебните му министри.

„Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Защото именно Българското Съединение – този неповторим акт, най-величествен в нашата история, когато успяваме сами, без външна подкрепа или принуда, ние с единната воля на целия български народ, с държавническа зрялост и политическа мъдрост по един почти безкръвен начин своята голяма национална цел“, посочи президентът.

„Затова казвам, че трябва да излекуваме своите комплекси за политическа обреченост, защото именно Съединението показа, че ние сме способни да постигаме големи цели. Време е да го направим и днес“, допълни той.

„Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите“, подчерта президентът.

Обстановката в парламента става толкова изнервена, че срива всякакви усилия да можем да постигнем някакво рационално решение. Темата за служебното правителство в момента не е на дневен ред. В момента очакваме парламентът да свърши своята работа и тогава ще коментираме служебното правителство“, заяви Радев.

„Все по-често се спряга политически проект на двама от министрите – на икономиката и на финансите. Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а трябва да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество, защото има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите. Защото никоя партия няма силите да се справи сама“, заяви президентът.

Добре ще е нашите политически партии да осъзнаят това, макар и от третия опит, и най-сетне да потърсят диалога. Моето кредо винаги е било да постигаме надпартиен, обществен консенсус в името на законността, демокрацията и просперитета. Служебното правителство доказа, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България“, допълни той.

„Трябва да организираме по такъв начин тези избори, че българските граждани да могат справедливо, честно и обективно да изразят своя вот“, добави президентът.

На въпрос кога да очакваме нови избори, Радев заяви: „Аз вече се произнесох по този въпрос. Първо трябва да се актуализира бюджетът и всички го очакваме“.

„Не можем да оставим българите без тази нужна актуализация в сложните времена, които предстоят. Второ, както вчера обявих, ще поканя тази седмица възможно най-бързо ЦИК, за да бъдем сигурни, че можем да проведем избори 2 в 1 в тази обстановка с машинен вот, така че те да не бъдат компрометирани“, посочи Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *