Радев разпуска парламента. Вижте кога ще се случи!

България отблизо

Въпрос на дни е разпускането на Народното събрание, затова очаквам от вас много бързо да се включите активно в работата на Централната избирателна комисия.

Така президентът Румен Радев се обърна към излъчения от „Има такъв народ“ нов член на централната комисия Гергана Стоянова. Юристката беше изслушана преди малко в президентството от държавния глава и нарочна комисия, така както гласят разпоредбите на Изборния кодекс.

За да имаме честни, прозрачни и достъпни избори, е от изключителна важност работата на ЦИК, каза още президентът.

„За да има тя ефективна дейност, е важна публичността в нейната работа. Днешната процедура е важен елемент от продължаването на тази публичност. Във връзка с подадена оставка от члена на ЦИК Любомир Гаврилов издадох указ, с който го освободих“, допълни той.

Предложението на ИТН е Гергана Петрова Стоянова. Тя е от Бургас и завършила Английската езикова гимназия и Бургаския свободен университет със специалност „Право“ . От 1999 г. е член на Адвокатска колегия – Бургас и практикува професията от 22 години.
„Опитът ми в изборния процес е свързан с участието ми като член на РИК-Бургас при провеждането на последните избори за Народно събрание от 11 юли т.г. Въпреки че е само в последните избори, бих наблегнала на качествения аспект на опита ми в изборния процес, тъй като това бяха избори при обновени правила и предизвикателства, свързани с машинно гласуване на много места, обучение на много СИК, разясняване на гражданите. Бях ангажирана във всеки един аспект на дейността във връзка с провеждането на изборите. Проведоха се множество обучения на ЦИК“, представи се Стоянова.

Държавният глава подчерта още, че изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме демократични и легитимни институции.

Счетено бе, че Гергана Стоянова е подходяща за позицията и така тя е новият член на ЦИК от квотата на ИТН.
Румен Радев изказа удовлетворение от нейните образование, експертиза и опит.
„Вярвам, че ще допринесете за ефективната работа на ЦИК, допълни той като припомни, че разпускането на 46-ото Народно събрание е въпрос на дни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *