Радев разкри каква ЦИК ще назначи. Промените стресираха ГЕРБ

България отблизо

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание (НС) изменения в Изборния кодекс (ИК), държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщават от пресцентъра на президентството.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

Със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Досега ЦИК се назначаваше от Борисов и хората му, имаше квотен принцип, но нямаше прозрачност и едни и същи хора организираха всички избори и ползваха всички вратички да ги фалшифицират.

Не се смени и фирмата, която броеше бюлетините и при която се намираха списъците с мъртвите души.

Сега за пръв път се прави крачка, в която народните избраници от всички партии ще бъдат изслушани са състава и ще предложат свои членове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *