Радев: По-тревожно от самия вирус е демонстрираната невъзможност на правителството да се справи

България отблизо

Ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е демонстрираната невъзможност на българското правителство да се справи с пандемията. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Виждате, че докато хората обикалят болниците с надеждата да бъдат прегледани, да бъдат приети, този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обеща, че ще ни спасява“, допълни той.

Държавният глава призова хората да спазват мерките, да пазят себе си и своите близки, да укрепват имунитета си и да не разчитат на телевизионни спасители.

Президентът засегна и темата с Македония.

Не можем да дадем европейска легитимитизация на омразата към България, заяви Румен Радев. Президентът съобщи още, че ще обсъди темата още днес и с германския си колега.

Той отбеляза, че членството на Северна Македония е много важно за региона и България винаги ги е подкрепяла, но подчерта, че трябва да имаме ясни гаранции, че единството ни като българска нация и културно-историческото ни наследство няма да бъдат поставяни под въпрос от външни фактори.

„Като страна, отговорен член на ЕС, ние не можем и не трябва да си позволим да вкарваме в ЕС нови нерешени проблеми. Не може като самоуващаваща се нация 3 години след подписването на нашия Договор за добросъседство да виждаме текстове в учебници, да виждаме в музеи и паметници, на сайтове на университети и научни звена обидни и недопустими формулировки по отношение на България“, допълни Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че е недопустимо да ипотекираме националната си идентичност.

Tagged

2 thoughts on “Радев: По-тревожно от самия вирус е демонстрираната невъзможност на правителството да се справи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *