Радев на приема за 24 май: Наш дълг е да запазим духа и историята на България, за да останем като държава

България отблизо

Делото на Светите братя Кирил и Методий ни отреди благородната мисия да бъдем държава на духа. Наш дълг е тази историческа за България мисия да се утвърждава и днес. Това е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към Отечеството и света, към бъдните поколения. Днес всички сме само българи. Това заяви държавният глава Румен Радев на традиционния прием, който след двегодишно прекъсване се провежда отново в Националния исторически музей по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

На приема присъства министър-председателят Кирил Петков, министри от кабинета, представители на религиозните общности у нас, посланици на чужди мисии, представители на интелигенцията от всички сфери.

Президентът каза, че това е най-светлият и съкровен за всеки българин празник. Буквите, езикът, културата са нашият общ дом. Те са вградени здраво в българската държавност, посочи Радев.

Важно е благородството на духа и затова се радвам, че тук са нашите учени, представителите на читалищното, библиотечното, музейното дело, които съхраняват нашите постижения за бъдните поколения, нашите творци, хората на изкуството, които поддържат съвестта жива, които ни вдъхват самочувствие и ни сплотяват около нашите национални идеали, и разнасят славата на Родината по света, заяви държавният глава.

Президентът поздрави българските учени, писатели, учители, читалищни и музейни дейци, както и българските офицери, които съхраняват достойнството на нацията ни и със слово градят бъдещето на България.
Радвам се да видя стотици български учени, от които започва пътят на знанието за всеки от нас. Духовниците, които ни подкрепят с вяра и упование в мигове на изпитания. Българското офицерство, носител на достойнството на нацията. Благодаря на всички вас, които съхранявате една вековна култура и които със словото и делото си градите бъдещето на България и задълбочавате връзките с нашите приятели от голямото европейско семейсто, добави президентът.
Преди приема детски хор изпълни националния химн, както и химна „Върви, народе възродени“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *