Радев: Народът иска справедливост и ще я има!

България отблизо
Мотивите на служебните министри бяха в защита върховенството на правото. Решението на Висшия съдебен съвет – в защита на статуквото, отхвърлено отдавна от българските граждани. Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на свое посещение във Велико Търново.

 

Повод за думите му е отказът на кадровиците да стартират процедура за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Решението дойде в четвъртък, когато Висшия съдебен съвет над 6 часа дебатира внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане.

 

„Реформата трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система. Това значи, че трябва да дадем възможно най-бързо шанс на почтените, способните български прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието“, посочи пред медиите Радев.

 

Пред крепостта „Царевец“ президентът посочи, че очаква от партиите на промяната да следват ясно посоката, зададена им от българските граждани по площадите в продължение на година. По думите му те трябва да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от такива приоритети и цели, че те да бъдат в интерес на българските граждани.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *