Радев ексклузивно: БГ съюзници и евроинституции шантажират България

България отблизо

„Използват се всякакви методи за лобиране и натиск върху България чрез нашите съюзници и европейските институции за вдигане на ветото за старт на преговорите на Република Северна Македония (РСМ) за членство в Европейския съюз (ЕС)“, това заяви президентът Румен Радев в началото на национална конференция на тема: „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

 

Форумът е организиран от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт и под патронажа на държавния глава. Конференцията е в памет на Гоце Делчев, от чиято гибел днес се навършват 119 г.

Държавният глава припомни, че в РСМ имало и „скандално преброяване“ на население, в което много малко се посочили като българи.

 

По думите му процесите на сближаване са блокирани.

Войната в Украйна се използва от европейските институции като аргумент за спешно влизане на РСМ в ЕС. Тук сме изправени пред много важен исторически въпрос по отношение на европейската интеграция на РСМ.

На исторически избор. Защото това не е въпрос, който касае само отношенията ни с ЕС, а е въпрос, който касае нашата национална идентичност, нашето достойнство като народ, допринесъл за културното развитие на континента.

Този въпрос засяга бъдещето на ЕС дори да не се осъзнава от европейските институции и нашите партньори.

На този фон ни предстоят важни решения и нелека дилема – как да направим така, че възможно най-бързо да започнат преговорите като в същото време поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм, отстоим нашата история, култура, идентичност и да защитим правата на нашите граждани“, категоричен бе Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *