Радев: Доказа се, че някои силови служби са работели лично за Борисов, а не за България!

България отблизо

Когато назначавах служебното правителство, аз дадох ясно своите кратки указания – честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот.

 

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пирдоп по повод последните решения на правителството за кадрови промени във властта. Президентът участва във видеоконференция на тема „Германо-българските икономически отношения: актуално състояние и перспективи“.

„ДАНС и ДАР не работят с мен, говоря не за служителите от ДАНС, а за шефовете. По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация и към председателя на НС, и към премиера, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнявано и то може лесно да се докаже“, каза още президентът по повод работата на шефовете на ДАНС и на разузнаването Димитър Георгиев и Атанас Атанасов.

Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия“, обясни президентът по повод излизането на шефовете на ДАНс и ДАР в неплатен отпуск.

Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е в момента към Борисов, а не към България“, каза още Радев по повод двамата шефове на спецслужби.

„Нямам предложение за тяхното освобождаване, тези неща се решават от изпълнителната власт. С какво да бъде запомнен Борисов 1 и Борисов 2, вие тогава задавахте ли тези въпроси колко човека са уволнени. Ви знаете ли колко хиляди хора са били уволнявани моментално и то в още по-кратки срокове“, отговори президентът на въпроса има ли вече предложения за указ за освобождаването на Георгиев и Атанасов.

Тук не става въпрос да се правят уволнения и рокади. Става въпрос за принципи. И то ясни – трябва да има прозрачност, отчетност, отговорност, и както казах – нулева толерантност към престъпност, към нелоялност – не към мен, не към служебния кабинет – към България. Укрепване на държавността. Това е, от което имаме нужда в момента“, подчерта президентът.

Относно рокадите при областните управители, Радев заяви, че те работят с изпълнителната власт и промените също са логични.

Радев посочи, че два месеца са твърде малко време, за да може служебното правителство да направи големи промени, но е важен сигналът, който се дава – укрепване на държавността.

 

Да се прояви държавност, да действаме за укрепване на върховенството на закона, за пресичане на кражби и злоупотреби, каза още Радев.

Tagged

2 thoughts on “Радев: Доказа се, че някои силови служби са работели лично за Борисов, а не за България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *