Радев: Аз съм човек на дълга. Претенцията, че са герои, оставям на други

България отблизо
Аз съм човек на дълга. Претенцията, че са герои, оставям на други. Така президентът Румен Радев отговори на критиките на опонента си Лозан Панов, че е „фалшив герой“.

Държавният глава очаква толерантна кампания, в която да бъдат водещи идеите, а не компроматите. „Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената“, обясни държавният глава.

 

„Моят дебат е с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, защото и те са български граждани“, отбеляза той.

 

Във връзка с разследването Pandora Papres Румен Радев коментира: „Моите очаквания са българските служби да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на „Пандора“. Възстановяването на стабилността минава през това българските граждани да научават от нашите служби, а не от чужбина за нарушаваните ни закони“.

 

Държавният глава коментира и темата с високите цени на тока: „Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Публикуват я всеки ден. Това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални. Отиват над 300 евро за мегаватчаст. Вижте цените в България – 187 евро. Заедно с Полша и Румъния, ние сме в най-ниския сегмент. Но кризата ще продължава, тя е просто световна тенденция“.

 

„Какво правим? Трябваше да задавате този въпрос през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, а не с безхаберие да нокаутират системата и да я оплитат в схеми“, попита президентът.

 

„Искам да поздравя служебното правителство, че в този труден момент продължава с мерките, продължава да подкрепя българския бизнес. Знаете много добре как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те просто бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни правила. Това удари най-много малкия и среден бизнес. Правителството вече въвежда мерки в подкрепа именно на тези предприятия. Над 265 хил. от тях ще бъдат подкрепени с облекчения, свързани с цената на тока – с от 15 до 30 лв. на мегаватчас. Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги“, обясни Радев.

 

Що се отнася до намаляването на ДДС за храните, президентът заяви, че според правителството то трябва да се запази до отшумяване на кризата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *