Работодатели: Който боледува, е мързелив! Не милее за фирмата и трябва да бъде наказан!

България отблизо

Спор относно предложената мярка първият ден от болничните да е неплатен, се разрази между председателят на АИКБ Васил Велев и Димитър Манолов от КТ Подкрепа в сутрешния блок на Нова тв.

Васил Велев бе категоричен, че тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече „На половина ако се ограничат тези безобразия ще имаме 1 млрд. повече. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото е ощетен”, каза още той. Без да уточни как ще се случи това забогатяване на съвестните.

„Това решение има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Че има такива – няма съмнение”, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. „Синдикатите трябва да решат кого защитават – дали тези които крадат, симулират и отиват за гъби с фалшив болничен, или тези, които са коректни, съзнателни и идват на работа”, посочи Велев.

„Виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това?”, коментира Манолов.

 

Тази мярка – да не се плаща първия ден от болничния, ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите четири пъти. Второ, ще се произведе много повече. Само ако наполовина се увеличат фалшивите болнични, ще се увеличи БВП, каза Велев и като примерен модел той даде Гърция, Малта и Испания.

 

На работодателите не е работа да видят човекът болен ли е или не, не е негова работа да се занимават с пъдарски неща, а да организират бизнеса, посочи още Велев.

Димитър Манолов, шеф на КТ“Подкрепа“, остро контрира Велев, като подчерта, че здравите служители няма да получат и стотинка повече, въпреки сметките на бизнеса.

Това разсъждение има рационални елементи, но има една сериозна слабост – че всички болнични са фалшиви. Тези 10 млн. повече пари за болнични идват от бизнеса, защото има фирми, които се занимават само с отчитането на болнични.

Освен това е глупаво да не се плащат болничен в петък и понеделник. Споделям мнението, че е добре първите три дни да се прехвърлят в осигурителната система и тези пари да се изплащат от НОЙ, смята синдикалният лидер.

Значи вие подкрепяте мързеливите, а не работещите хора, обърна се видимо ядосан Велев.

Коментар на barikada.info

По данни на Евростат България е на последно място в ЕС по здраве на населението.

При нас са отчетени най-висок брой сърдечно-съдови заболявания, на първо място сме по ранни инфаркти и инсулти.

Най-често се разболяваме онкологично, водим класацията по белодробни болести, хипертония, диабет и каквото още се сетите.

Така е, защото живеем бедно, в магазините ни пробутват боклуци, дори плодовете и зеленчуците са бъкани с химия, а не с витамини.

Тотално в ъгъла е заминала и профилактиката, за която много се говори, но никой не я прилага.

При това положение как очаквате да не се разболяват хората и да не излизат в болнични?

Може би работодателите очакват да ходим болни на работа в името на печалбата им и да умираме на работното си място?

Тогава може би ще ни изпратят един последен букет. Безплатно.

А може би не, ако сме се гътнали край машините в понеделник или петък!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *