Първан Симеонов: Президентът вдигна много високо летвата със служебния кабинет. ИТН не могат да предложат нещо по-добро!

България отблизо
”Има бърза еволюция в позицията на ИТН. На предишните избори казваха, че дори подкрепа няма да приемат. Еволюираха и вече са доста системни. Поизгубиха бомбастичния ефект, партията влезе в едно русло. Вече възприемат БСП. Не могат да спрат ДПС и ГЕРБ да ги подкрепят. Беше любопитно, че ДПС участваше в консултациите. Всички без ГЕРБ, но с ДПС, ми се стори странна логика”, заяви социологът и изпълнителен директор на ”Галъп интернешънъл” Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

„Президентът вдигна много високо летвата със служебния кабинет. Кабинетът на Слави Трифонов е много по-блед. Хората му са неопитни, лутат се, нямат план“, подчерта той.

 

Партиите искат писмено споразумение, за да осигурят подкрепа за проектокабинета, но от ИТН отказват да подписват каквито и да било коалиционни споразумения.

 

„Едните го виждат като свой кабинет – отговорността, за който носят. Бил той и кабинет на малцинството. Другите го виждат като форма на коалиция. Нормално е от ИТН да си представят това като своя отговорност, а обиграните политици да си представят това като договорка, в която да обвържат нещата в името на перспектива във времето“, обясни Симеонов в „България сутрин“.

 

„В преобладаващата си част обществото иска кабинет, а не нови избори. Желае промяна, но не желае да се стига до крайности. Старите партии искат да имат яснота. Нови избори биха означавали лоши неща за тях. Започвам да се замислям дали ще е толкова лошо за ГЕРБ. В създалата се каша няма да са малко хората, които ще кажат: То май по-добре беше предишното. ДБ със сигурност би спечелила при нови избори, но не много. В БСП се видяха ясни трендове надолу. БСП сега получава шанс да определя играта в страната. Тя не иска нови избори, иска да е патрон на нов кабинет. ДПС не знам колко по-добър резултат ще отбележи, видя се, че резултатът е слаб. ИБГНИ при нови избори може да не влезе в парламента“, смята социологът.

 

По думите му това, което партиите на протеста сами си причиняват, е изключително вредно за тях самите. Донякъде срутвало една година на протести. Симеонов не очаква да се случи нещо страшно за президента Румен Радев при избори 2 в 1 наесен.

Социологът изтъкна, че в условие на плаващи мнозинства ДПС ще бъде една от облагодетелстваните партии.

 

„Но не мисля, че това е план на ДПС. Въобще не мисля, че Слави Трифонов има ясен план. Той има план: Спечелихме изборите, имаме готини хора, имаме приоритети, управляваме. Отвъд това няма друг план. Останалите партии, питайки се има ли друг план и задкулисие, се чудят какво да правят – да подкрепят или да не подкрепят“, каза още Симеонов.

 

Хипотезата, че Румен Радев убеждава БСП да не подкрепи проектокабинета на ИТН ми прилича на интрига. Чуха се критични гласове от страна на президента и служебния кабинет спрямо действията на Трифонов, отбеляза Симеонов и добави, че премиерът Стефан Янев е задал логични въпроси.

 

„Трябва да следим ще има ли искри между Радев и Трифонов. Това са двете главни печеливши фигури от протеста. Радев беше като знаме на целия процес. Ако се скарат, това е обезсилване на обаянието на самия протест. Трифонов поддържа профил на отдалечен от политиката. Това е неговата сила и проклятие. Много хора около Трифонов мразят политиката. Как да правят преговори и дипломация?! Трифонов и Борисов ужасно много си приличат“, категоричен е социологът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *