Проф. Румен Гечев: Какво прави Борисов половин година, та сега ще трябва да вземат панически мерки?

България отблизо

Бюджет 2021 по никакъв начин не е свързан с българската икономика“, каза пред БНР проф. Румен Гечев – депутат от БСП, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. По думите му другите страни в ЕС увеличават капиталовите разходи в бюджетите си заради кризата с коронавируса, а в България тези средства са замразени.

„От БСП предупредихме, че схемата 60 на 40, която е най-ниска в ЕС, няма да сработи. От 1 млрд. лева, които управляващите обявиха, че заделят за българската икономика, бяха усвоени само 120 млн. лева. … В новия бюджет се предвижда 4,887 млрд. лева бюджетен дефицит. От целия бюджет разходите са почти 53 млрд. лв., а 300 млн. лева са отделени за подпомагане на българската икономика. Това е между 4 и 7 пъти по-малко от това, което правят другите страни от ЕС. Това ще ни изиграе лоша шега,“ заяви проф. Гечев в предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“.

Според Гечев има подценяване на пряката връзка между държавата и икономиката, основана на публично-частно партньорство, която е основната нишка на спасяването на икономиките на другите членки на ЕС в борбата с пандемията.

„Какво прави г-н Бойко Борисов 7 месеца, та сега ще трябва да вземат панически мерки? Това правителство не си мръдна пръста 7 месеца и не подготви здравната система, а сега се сети, когато хората масово взеха да влизат в болница, да вземат панически мерки“, заяви Румен Гечев.

Социалистът посочи, че ще подкрепят предложението на здравния министър болници, които отказват да разкриват легла за пациенти с Covid-19, да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.

„Ще го подкрепим, разбира се, че ще подкрепим всяка мярка, която ще спаси човешки живот, но те винаги предприемат мерки, за които ние сме предупреждавали с месеци и с години,“ коментира още той.

Tagged

2 thoughts on “Проф. Румен Гечев: Какво прави Борисов половин година, та сега ще трябва да вземат панически мерки?

  1. Проф. Гечев,отдавна сме се убедили в „умственните“ възможности на Борисов!!
    · Отговор · 14 мин.
    Анна Ботева
    ТОЙ е като „папагалите“ , може само да изпълнява/ повтаря / това което му заповядат и ТОЙ да КОЗИРУВА !! ИЗВАДЕТЕ НАЙ ВАЖНИТЕ ВАШИ ,АКТУАЛНИ ИЗКАЗВАНИЯ / ТЕ СА МНОГО / И ГИ ПРОЧЕТЕ / още веднъж/ ПРЕД ВСИЧКИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ….АМА, НАИСТИНА ВСИЧКИ !!! Защото , ЩЕ ДОЙДЕ ДЕНЯТ НА РАВНОСМЕТКА И, ЩЕ … О Т Р И Ч А Т !!!….ТЕ СА СИЛНИ ПО „РАЗДАВАНЕТО НА ПАРИ“ ……ЗА НАША СМЕТКА ,ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *