Проф. Маринов: Президентът Радев има голямо одобрение сред народа, тъй като олицетворява промяната в България!

България отблизо
”Възможността за правителство с третия мандат е по-скоро теоретична. Би могло да стане практически при две възможности – ”Има такъв народ” да преразгледа досегашната си позиция, за което няма симптоми. втората е – да се постигне избиране на правителство чрез въздействие върху кворума, но това е слаб политически вариант. След всичко, което се случи през последните седмици, много по-голяма е вероятността да се отиде на нови избори”.

Това коментира пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Съвета за стратегическо развитие при президента.

„Безусловно доверието на обществото, че едно правителство ще работи на основата на принципи, а не на основата на балансирани интереси, е много важно. Важно е как ще бъде избрано и как ще тръгне едно хипотетично правителство, но е много важно как ще си върши работата. Ако то успява да се справя и работи открито, компетентно и се отчита пред обществото, то може да завоюва това доверие. Проблемът е, че формулата на подкрепата е доста проблематична и едно такова правителство едва ли ще има здрава парламентарна подкрепа, която е необходима при справянето с кризи“.

По думите му въпросът е не просто на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, а дали останалите ще се споразумеят за някакво практическо действие с изгледи за успех, защото иначе жестът ще е със символно значение.

„Бих посъветвал президента Румен Радев да проведе още веднъж разговори с потенциалните участници в един възможен кабинет преди да връчи мандата“, каза проф. Маринов.

 

Според председателя на Съвета за стратегическо развитие при президента идеята за издигането на служебния кабинет като редовно правителство е хипотетично добра, но трудно осъществима.

Проф. Маринов подчерта, че въпросът с канадското гражданство на министър Кирил Петков трябва да бъде решен от Конституционния съд, но добави, че в казуса има и политическа страна:

„Този казус се повдигна с определени цели, които е ясно, че не са дружелюбни към служебното правителство и най-вече към президента. Картината е ясна. що се отнася до подкрепата към министър Петков и към служебния кабинет, тя се обуславя от начина, по който си вършат работата“.

Той определи като странно раздвояване поведението на „Има такъв народ“ – да обявят подкрепа за втори мандат на Румен Радев и в същото време да атакуват министри от назначения от него служебен кабинет: „Няма никаква политическа логика в това“.

По думите му президентът се е доказал като една от фигурите, олицетворяващи промяната и това се вижда в одобрението на обществото към действията му.

Tagged

2 thoughts on “Проф. Маринов: Президентът Радев има голямо одобрение сред народа, тъй като олицетворява промяната в България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *