Проф. Герджиков призна: Не мога да победя Радев, ако само ГЕРБ и ДПС гласуват за мен!

България отблизо

Повечето атаки са анонимни и не всеки ги чува. Те засягат не само мен, но и много близки хора. Човек си дава сметка, че може да стане жертва на такива неща, но няма да жертвам други хора. Това заяви кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков, който е подкрепен от ГЕРБ, пред БНТ. 

„Нашите прадеди са имали проблем със Съединението. От 100 години не можем да се разберем за каузи. След влизането в ЕС и НАТО ние нямаме нова цел. Евроатлантическата ориентация е безспорна цел. Нека останат партийните спорове, но защо не се обединим около каузите. Някои го наричат Върховенство на правото, но принципът е прост – дали управляващите управляват в полза на народа, или в своя полза“, каза той.

„България има проблем с партизанщината и лобирането по един партиен начин. Винаги е имало такива спорове между партиите и групите на обществото.

Трябва да направим правила, които да не позволяват такива неща. Трябва да променим правилата, които се променят със закони. Президентската институция няма законодателна инициатива, но може да предложи промяна на Конституцията.

Президентът трябва да убеди партиите, че представляват гражданите, а не собствените си интереси. Ние започваме да се мразим по всякакви поводи. Това не може да продължава“, заяви проф. Герджиков.

„Аз обясних вече. Аз не съм член на ГЕРБ. Получих подкрепата на ГЕРБ, за която съм признателен. Няколко души ми се обадиха да ме попитат неблагодарен ли съм, че посочвам грешките на ГЕРБ, а не постиженията им. Те са постигнали големи успехи за 12 години – икономически растеж, инфраструктура, образованието в университетите и училищното образование.

ГЕРБ успя да върне отпадналите ученици. Това не е просто да се погрижиш за децата. Все по-малко работещи българи щяха да издържат все повече неработещи. Приемането в Банковия съюз е най-важното нещо след приемането ни в ЕС“, изтъкна той.

„Как мога да отхвърля подкрепата на партията, която е подкрепена от 800 хиляди души. Как да им кажеш: „не те искам“. Защо да го направя“, попита ректорът на СУ.

„Действащият президент промени поведението си, защото видя как може да се говори и по обратния начин. Румен Радев вижда, че прави грешка, когато се противопостави остро. Говоря за поведението през цялата година, а не за предизборните закачки. Аз бях склонен да се кандидатирам и преди разговора с Борисов. Когато разбрах, че ГЕРБ би ме подкрепила, се съгласих“, заяви проф. Герджиков.

„Ако бъда подкрепен само от ГЕРБ или ДПС или и двете партии, няма шанс да бъда избран и да победя Радев. Нашата президентска двойка ще бъде избрана, ако над 50% ни изберат. Аз съм убеден, че ще спечеля изборите. Ако на втори тур отиде някой друг, а не аз, аз бих подкрепил г-н Лозан Панов, защото подкрепя върховенството на закона“, обяви той. 

„Няма да коментирам модел и действие на Радев. Единственото, което ме безпокои е неговото дръзко поведение към личности и партии. Няма нужда да се противопоставяме по този ожесточен начин“, заключи проф. Герджиков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *